MTI/mszp.hu
2011. július 22. 22:50

Az MSZP a leghatározottabban elítéli az Osloban végrehajtott terrorista támadást

A Magyar Szocialista Párt a leghatározottabban elítéli az Oslóban, a norvég kormány épületénél végrehajtott, számos áldozatot követelő terrorista támadást - közölte Kovács László MSZP-alelnöke péntek este.

Kovács László elmondta, különösen megdöbbentőnek tartják a Norvég Munkáspárt ifjúsági táborában végrehajtott "barbár fegyveres akciót", amelynek tizenéves fiatalok estek áldozatául.

A magyar szocialisták együttérzésüket fejezik ki az áldozatok hozzátartozóival, és szolidaritásukat nyilvánítják ki testvérpártjuknak, a Norvég Munkáspártnak - mondta.

Kovács László hozzátette, a tragédia újból felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi terrorizmustól egyetlen ország sincs biztonságban, az bármilyen ürüggyel, bárhol lecsaphat, ahol erre alkalmat lát. "A terrorista akciókra nem lehet semmilyen magyarázat, nincs bocsánat" - szögezte le.

A világ minden országának, a kormányoknak, a politikai pártoknak, a civil szervezeteknek és az egyházaknak össze kell fogniuk a terrorizmus ellen, fel kell lépniük a gyűlölködés minden formájával szemben - fűzte hozzá az MSZP alelnöke.

Péntek délután robbantásos merénylet történt a norvég fővárosban; a detonáció hét halálos áldozatot követelt, többen megsebesültek, közülük ketten súlyosan. Röviddel később lövöldözés történt egy Oslótól nem messze lévő szigeten a kormányzó Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának nyári táborában; itt egy szemtanú szerint legalább négyen meghaltak. A rendőrség szerint a két esemény összefügg egymással.

Norvégiában - amely tagja a NATO-nak, és részt vesz az afganisztáni és a líbiai hadműveletekben - a második világháború óta nem történt merénylet.