mszp.hu | Belföld
2023. október 31. 18:20

Az MSZP a mellrákszűrés hatékonyabbá tételét szorgalmazza

Az MSZP a mellrákszűrés hatékonyabbá tételét szorgalmazza
Az MSZP a Népjóléti Bizottságnál kezdeményezte, hogy a népegészségügyi program keretén belül az ingyenes mellrákszűrés korhatárát csökkentsék 40 évre, minden 40 év feletti nő 2 évente ingyenes szűrésre legyen jogosult, valamint a kormány további intézkedésekkel csökkentse azon nők arányát, akik több mint 2 évente jutnak csak el mellrákszűrésre. A Fidesz több javaslattal egyetértett, majd leszavazták azt – erről beszélt Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke és Gurmai Zita, frakcióvezető-helyettes, az MSZP Nőtagozatának elnöke keddi sajtótájékoztatóján.

Az MSZP határozati javaslata az egész ország számára fontos és hasznos javaslat volt, egy olyan témában, mely túlmutat a pártpolitikai csatározásokon – mondta Komjáthi Imre, aki szerint ez a téma az egész nemzet számára fontos ügy. Az ilyen ügyekben minden pártnak egyet kellene értenie, együtt kellene működnie. Az MSZP szerint a mellrák egy ilyen ügy. Komjáthi Imre arra kérte az ülésen résztvevőket, hogy támogassák ezt a javaslatot. „Többen támogatóan szóltak a javaslatunk mellett, a kormánypárti képviselők közül is, sőt azt hangsúlyozták, hogy ez valóban egy olyan ügy, amiben lehet együttműködés, ennekellenére a végén leszavazták a javaslatot.” Az MSZP társelnöke szerint mégis komoly lépések történtek afelé, hogy a javaslatból törvényjavaslat születhessen idővel.

2002-től működnek szűrések Magyarországon, de az elmúlt évek statisztikái szerint már 40 éves kortól, tehát 5 évvel korábban, mint a jelenleg ajánlott induljanak szűrőprogramok. 2011 és 2019 között 30 százalékkal nőtt a 45 év alatti fiatalok mellrák általi megbetegedések aránya, ami egy meglehetősen sokkoló szám – hangsúlyozta Gurmai Zita.

A frakcióvezető-helyettes szerint ellenzéki és kormánypárti képviselők is egyetértettek az MSZP javaslatával, majd végül a Fidesz mégis leszavazta. Az ülésen szóba kerültek a szűrőbuszok is, melyet az országot járják, de ezeken nem lehet mammográfiai vizsgálatot végezni, így ezek nem elég hatékonyak a megelőzésben.

Gurmai Zita azt is javasolta, hogy jövő októberben a parlamenti képviselők viseljék a rózsaszín szalagot az ügy fontosságára felhívva a figyelmet, valamint, hogy az idén Dunaújvárosban látható kiállítás, mely szintén a mellrák elleni harcra hívja fel a figyelmet, legyen látható a Parlament épületében.

A szocialista képviselő azt sem tartja kizártnak, hogy az MSZP törvényjavaslatot is benyújt a mellrákszűrés hatékonyabbá tételének érdekében, ha a Fidesz nem tesz érdemi lépéseket az ügyben.