mszp.hu | Belföld
2022. május 19. 00:47

Az MSZP a Parlament elé viszi az élelmiszerkupon-javaslatot

Az MSZP a Parlament elé viszi az élelmiszerkupon-javaslatot
A szocialisták benyújtják a Parlamentnek Ujhelyi István EP-képviselő élelmiszerkupon-javaslatát – mondta Komjáthi Imre, az MSZP országgyűlési képviselője az ATV Start című műsorában szerdán, ahol újra sürgette a kormányt: vegye igénybe az uniós segítséget az elbocsátott Tungsram-dolgozók érdekében.

„Próbálunk úgy hatni a kormány képviselőire, hogy legyenek szívesek lehívni ezt az alapot. Én esküszöm, meg fogom köszönni nekik a Parlamentben” – mondta az MSZP elnökhelyettese.

Hangsúlyozta: az MSZP most is a megoldásokat keresi, megvalósítható javaslatokat tesz, és ezeket el is mondja a kormánynak. A kormánynak viszont szerinte „gyorsan kell lépni, hatékonyan kell lépni, szerintem minden javaslatot meg kell hallgatni”.

Így a szocialisták fenntartják javaslatukat a minimálbér adómentessé tételére – amivel azonnali 15%-os béremelést lehetne adni a dolgozóknak –, és az Ujhelyi által felvetett, rászorulóknak adandó 20 ezer forintos alapélelmiszer-kuponra.

Ez utóbbi azokon a rászoruló egyetemistákon is segítene, akik valamilyen szociális támogatásban részesülnek – részletezte.

Ugyancsak támogathatónak nevezte az alapélelmiszerek áfájának csökkentését vagy akár ezen élelmiszerek áfamentességét, rámutatva: az így az embereknél maradó pénz más költéseken keresztül ugyanúgy be fog folyni a büdzsébe.

 Az Ujhelyi által felvetett alapélelmiszer-kuponról azt mondta: „kivitelezhető; akkor ezt meg kellene csinálni”. Megjegyezte: annak is üzenetértéke van, ha a kormánypártok nem fogadják el a javaslatukat.

A Tungsramtól őszig elbocsátandó 1600 dolgozó ügyében újra hangsúlyozta: lenne megoldás; a kormánynak van lehetősége, hogy pénzt hívjon le az Európai Unió 202 millió eurós Globális Alkalmazkodási Alapjából, melyet „arra találtak ki”, hogy több mint 200 embert érintő leépítés esetén az elbocsátottakat mentorálhassák, átképezzék vagy segítsék őket saját vállalkozást indítani.

„Nevezzük nevén: uniós pénzből lehetne segíteni a magyar munkavállalóknak” – szögezte le Komjáthi.

Erre a megoldási javaslatukra a Parlamentben Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár nem válaszolt; ahogy nem válaszolt a stratégiai partnerekkel kapcsolatos felvetésre sem – mutatott rá a képviselő.

Elmondta: a kormány mintegy 92 céggel kötött stratégiai partnerségi megállapodást, ezekben azonban „pont az nincs benne, ami a lényeg”.

„Konkrétan azokat a garanciákat kellene beleírni, amiket a kormány vár a cégtől, illetve amit a cég biztosít a munkavállalók védelme érdekében. Legyen átlátható az, hogy mit vállal a cég a munkavédelem tekintetében, mennyi pénzt fog arra költeni, hogy milyen vállalás van azzal kapcsolatban, hogy ellenőrizni fogják a munkavédelmi és a munkajogi biztonságát a munkavállalóknak. Ezek a garanciák nincsenek benne” – részletezte.

Azt követelte: „magas szinten szálljon be a kormány” a Tungsramtól elbocsátott dolgozók érdekében; Szíjjártó Péter, aki a céggel 2019-ben a stratégiai megállapodást kötötte, „most is menjen oda”, és azokkal a környező cégekkel vegye fel a kapcsolatot, melyek munkát tudnak adni az elbocsátott  dolgozóknak.

„Ne csak akkor tárgyaljanak ezekkel a cégekkel, amikor súlyos adófizetői milliárdokkal támogatják őket, hanem legyenek ott. Ilyenkor elvárás az, hogy (...) segítsenek az ott dolgozóknak” – jelentette ki Komjáthi.

Elmondta: Ujhelyi István EP-képviselővel és Jámbor András párbeszédes parlamenti képviselővel kedden Nagykanizsán jártak a Tungsramnál, hogy szakszervezeti vezetőkkel és dolgozókkal beszéljenek, köztük olyannal, aki több mint 40 éve dolgozik a cégnél.

Ők elmondták: Nagykanizsán a dolgozók átlagéletkora 50 év fölött van „és nagyon sok a hölgy munkaerő”. Nekik nagyon nehéz lesz elhelyezkedni; s a dolgozóknak nemcsak a létbiztonsága van veszélyben, hanem a hosszú ideig ott dolgozók egy gyászfolyamaton is keresztülmennek.

Kapcsolódó párttagok