mszp.hu | Belföld
2021. december 02. 13:17

Az MSZP a rendvédelmiek újbóli tisztességes életpályájával garantálná a nemzetbiztonságot

Az MSZP a rendvédelmiek újbóli tisztességes életpályájával garantálná a nemzetbiztonságot
Aggasztó adat: a rendvédelmiek 70 százaléka a lehető leggyorsabb pályaelhagyásra készül.

A magyar nyugdíjas társadalom döntő többségét gyalázatos nyomorba döntötte a fideszes kormány, de a rendvédelmieket különösen megalázó helyzetbe taszították – hívta fel a figyelmet csütörtöki online sajtótájékoztatóján Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, a Honvédelmi és rendészeti bizottság szocialista tagja. 

Elmondta, a nyugdíjasokon belül is van egy réteg, akiket a Fidesz különösen meghurcolt: nemcsak anyagi értelemben lopta meg, de meg is alázta őket. Ők a rendvédelmi nyugdíjasok, akiktől 2011-ben a Fidesz elvette a nyugdíjas státuszt.

„Helyette egy olyan járandóságot adnak nekik, ami jelenleg 15 százalékkal kevesebb, mint a nyugdíjuk volt és bármikor tovább csökkenthető, vagy akár el is vehető. A Fidesz eltörölte a szolgálati nyugdíjrendszert is, amely addig biztosította, hogy a rendvédelmi dolgozók korkedvezménnyel nyugdíjba mehessenek. Nincs még egy ország, ahol az életük és testi épségük veszélyeztetésével járó honvédelmi és rendvédelmi szolgálatot ellátó embereknek ne járna szolgálati nyugdíj” – jegyezte meg.

A szocialista politikus nehezményezte továbbá, hogy a Fidesz azt is indokolatlanul korlátozza, hogy az egykori rendvédelmi és honvédelmi nyugdíjasok a szolgálati járandóságuk mellett dolgozhassanak, illetve azt, hogy rendre megalázó kifejezésekkel illetik a szolgálati nyugdíjba vonult egykori rendvédelmi és honvédelmi munkatársakat. „Nevezték már őket Kádár-huszárnak, bohócnak, legutóbb pedig a Magyar Honvédség parancsnoka értekezett az 1990 előtt szolgált kihízott részeges tisztekről” – emelte ki.

Hangsúlyozta, mindeközben a rendvédelmi szerveknél óriási a fluktuáció: mindenhol létszámhiánnyal küzdenek. „Egy szakszervezet által készített felmérés szerint a rendőri állomány 70 százaléka leszerelne, mert elégedetlen a munka- és életkörülményeivel. Emiatt a kormány visszaél a veszélyhelyzettel és leszerelési tilalmat rendelt el” – húzta alá.

Harangozó Tamás felsorolta, mik a rendvédelmiek legégetőbb problémái. „A hat évvel ezelőtti béremelés már teljesen elinflálódott, a rendvédelmi illetményalapot pedig több mint egy évtizede óta nem emelték; egy kezdő hivatásos még mindig nettó 200 ezer forint alatt visz haza; elvették a szakszervezetek eszközeit az érdekérvényesítésre: brutális módon korlátozták az állomány jogait; a cafetériát lecsökkentették és befagyasztották; állandó túlóra, indokolatlan vezénylések, és emiatt tervezhetetlen magánélet keseríti meg az életüket” – mondta el. Mindemellett alig jelentkeznek a rendvédelmi szakiskolákba, kevés az újonc, rengeteg a pályaelhagyó – tette hozzá.

A Honvédelmi és rendészeti bizottság szocialista tagja megerősítette, az állomány minden tagját megfigyelhetik, lehallgathatják és bűncselekménnyel provokálhatják korrupció elleni harcra hivatkozva, „miközben a fideszes politikusok és oligarcha rokonaik és barátaik az orruk előtt hordják szét az országot. Ha Kövér László mindenáron nemzetbiztonsági kockázatot keres valahol, akkor felhívom a figyelmét, hogy ez a helyzet, bizony, pont az” – mutatott rá.

Harangozó bejelentette, az MSZP kezdeményezni fogja a hivatásos szolgálatban eltöltött életút elismeréseként egy olyan, új típusú szolgálati nyugdíjrendszer bevezetését, ami adómentes nyugdíjszerű ellátást és nyugdíjas státuszt biztosít. „Az MSZP a kormányváltás után a rendvédelmi területen egy olyan tisztes kereseti és előmeneteli rendszert akar bevezetni, amely végre akár évtizedekre előre kiszámítható, vonzó életpályát kínál mindazoknak, akik a haza védelmét választják hivatásuknak! Ezen túlmenően vissza kívánjuk adni a szakszervezeteknek a legfontosabb jogosítványait, megszüntetve a teljesen torzszülött Rendvédelmi Kar intézményét; vissza akarjuk adni a Tűzoltók önbecsülését, nevük, hagyományaik és szakmai önállóságuk rehabilitálásával” – mondta el.

„Az MSZP ezt fogja kezdeményezni a Fidesz bukása után, mert a rendvédelmi dolgozók megbecsüléséről nem csak szónokolni kell, hanem tenni is – méghozzá úgy, hogy azt ők érezzék is” – hangsúlyozta végezetül az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Kapcsolódó párttagok