Népszava | Belföld | EP2014 választás 2014 Brüsszel
2014. április 30. 09:04

Az MSZP a szegények mellett áll

Orbán Viktor azzal dicsekszik, hogy "szabadságharcol" Brüsszel ellen. Orbán harcosdíja teljes félreértése az unió működésének. Ráadásul dacpolitikája alkalmatlan a nemzeti érdekek hatékony képviseletére. Az MSZP ezzel szemben olyan alternatívát nyújt, amely hatékonyabban képviseli a nemzeti érdeket és valóban képviseli a szegényeket és a romló helyzetű középosztályt.

Magyarországon az állami fejlesztések 97 százaléka uniós pénzből valósul meg. Kis túlzással azt mondhatjuk: az Orbán-kormánynak csak a stadionokat köszönhetjük, minden más fejlesztéshez az EU segítsége kellett. Ezeknek a támogatásoknak a fontossága mindenkinek evidencia kellene legyen, de a Fidesz-kormányzat alatt mégis lassultak a kifizetések. A kifizetési intézmények kapkodó átalakítása miatt pedig jelentős részük veszélybe is került. Így nehéz sikeresnek minősíteni a Fidesz EU-politikáját. A Jobbik "EU-politikája" még járhatatlanabb: semmire nem adtak választ; azt sem tudhatjuk, vajon az unióból kilépve mivel pótolnák a fejlesztési pénzeket. Miből lesznek európai bérek, amikor a párt nem szalonképes Európában.

Ezzel szemben az MSZP tisztában van a realitásokkal és ott folytatna kemény küzdelmet, ahol az Magyarországnak ténylegesen érdekében áll. (Nem véletlen, hogy Orbán kevesebb uniós támogatást tudott a 2014-től kezdődő hétéves uniós költségvetési ciklusra kialkudni, mint az MSZP-kormány az előzőre.) Az MSZP emellett a szegények érdekeit is képviselné, elérné, hogy az unió beavatkozzon a szociális minimum érdekében. Nem lehet elfogadni azt, hogy a Fidesz négy évig alig emelte a minimálbért, amely a létminimumot sem fedezi. Azt pedig végképp nem, hogy a közmunkások bérét lecsökkentették, mondván "havi 47 ezerből biztosan meg lehet élni".

Az MSZP európai parlamenti képviselő-jelöltjei elképzeléseiket sajtótájékoztatón ismertették, ami itt a Népszavában is megjelent. Engedjék meg, hogy cikkemben kicsit bővebben szóljak azokról az ügyekről, amelyeket képviselni szeretnék:

Az Európai Parlamentben értünk el sikereket, de folytatni kell a küzdelmet az "Ifjúsági Garancia" érdekében, ami biztosítaná, hogy a 30 éven aluli munkanélküli fiatalok dolgozhassanak vagy tanulhassanak. A rendszer több uniós országban sikerrel működik, de az volna a cél, hogy mindenhol megvalósuljon. Magyarországon ez különösen fontos lenne, amikor fiatalok százezrei mennek külföldre. London már így is az ötödik legnagyobb magyar város. Ezek a fiatalok nemcsak családtagként hiányoznak majd, hanem a jövő adófizetőiként is. Nélkülük nem fenntartható az államháztartás és a nyugdíj-rendszer sem. Ezért hatalmas felelőtlenség, hogy erre az elvándorlásra nincs érdemi válasza az Orbán-kormánynak.

Változatlanul fontosnak tartom a nők sorsának javításáért való küzdelmet, az MSZP Nőtagozat Vörös sálas mozgalma az ország számos településén világossá tette, hogy sok még a tennivaló. Magyarországon és Európában is igaz sajnos, hogy a nők nagyobb arányban szegények, a gyerekvállalás pedig növeli a szegénységi kockázatot. Fontos, hogy a család és a munkahely összeegyeztethető legyen és ehhez sokkal több óvodai, bölcsődei férőhelyre van szükség. Fel kell lépni a családon belüli erőszak ellen. Ez hazánkban még súlyos probléma: nálunk az élettársa arcát szétverő "vak komondoros" Fidesz-képviselőt sem szólította fel lemondásra a pártja. Sokkal több menedék-házra van szükség, hogy a nőnek ne az erőszaktevőhöz kelljen visszamennie.

Fontos, hogy végre érvényesüljön az egyenlő munkáért, egyenlő bér elve, hiszen az EU-ban a nők fizetése 16 százalékkal alacsonyabb, mint az azonos munkát végző férfiaké. Sikerült elérnünk, hogy az Európai Szocialista Párt egyik kampánytémája legyen a különbség megszüntetése. Ha az európai szocialisták elég erősek lesznek az EP-ben, akkor el tudjuk érni, hogy módosuljon a nemek közötti bérszakadékról szóló irányelv. Ebbe belekerülne, hogy évente két százalékponttal mérsékelni kell ezt a különbséget és ehhez egyértelmű szankciók társulnának.

Baloldaliként nemcsak az esélyegyenlőségért küzdenék, hanem azért is, hogy a politika jobban meghallja az emberek szavát. Ezt tettem, amikor végigvittem az Európai Állampolgári Jelentést, ami lehetővé tette, hogy kellő számú aláírással a polgárok is napirendre tűzhessenek ügyeket vagyis népszavazást. Végül tovább küzdenék az "unalmas szakmai ügyekben" is. Hiszen az EP munkája sokszor nem látványos. Rengeteg bonyolult irányelv van, amik csak a nemzeti szabályozásokon keresztül érvényesülnek - így a polgárok nem kötik az EP-hez. Ettől még "csendesen" befolyásolják a mindennapi életünket. A közlekedésbiztonság területén például nagy előrelépés lesz, ha megvalósul az "e-call" segélyhívó rendszer és mindaz, amit az "Intelligens Autó" jelentésem összefoglalt.

Ez utóbbit 97 százalékos többséggel fogadta el az Európai Parlament, ami azt mutatja: a szakpolitikákban lehetséges konszenzussal előrelépni.
Néha az az érzésem, hogy Orbán ezt a szakpolitikai munkát próbálja a hangos kardcsörtetéssel pótolni. Orbán útja azonban "félázsiába" vezet. Mi szocialisták viszont az európai Magyarországért küzdünk.