Az MSZP a Szocdemekkel tárgyalt

A Magyar Szociáldemokraták Pártja (Szocdemek) tárgyalódelegációjával ma áttekintettük az általuk korábban megküldött, a nyugdíjasok élethelyzetének javítását célzó 15 pontos javaslatcsomagot. Ebből a szocialista tárgyalódelegáció 8 pontot elfogadhatónak tartott, 7-tel kapcsolatban aggályokat fogalmazott meg. A két párt ugyanakkor egyetért abban, hogy a nyugdíjas társadalmi csoport kiemelt érdekképviselete a következő kormányzati ciklus prioritása lesz.

Ennek megvalósulása érdekében számítunk a Szocdemek javaslataira, továbbá a politikai együttműködés részeként a két párt közös javaslatot dolgoz ki egy Európai Idősügyi Charta megalkotására, amelynek elfogadását európai fórumokon is kezdeményezni fogja.

Az MSZP a tárgyalások során egyértelművé kellett, hogy tegye: nem tudja teljesíteni a Szocdemek azon kérését, hogy mind a 106 egyéni jelölt garanciát adjon a 15 pontos javaslat megvalósulására.

A tárgyaláson sem listás helyekről, sem egyéni választókerületekről nem esett szó, mert a Szocdemek ilyen igényt nem fogalmaztak meg.

Az MSZP és a Szocdemek a tárgyalás során megerősítették, hogy azonos pártcsaládba tartoznak, hasonló értékrendet vallanak, és a 2014-es parlamenti választásoktól függetlenül kapcsolatukat továbbra is a kölcsönös tisztelet és együttműködés fogja jellemezni a hazai és nemzetközi színtéren egyaránt.
 
Mesterházy Attila
pártelnök-frakcióvezető