mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 13. 11:50

Az MSZP a választók oldalán áll, mindent megtesz a Fidesz visszaszorításáért jövőre is

Az MSZP a választók oldalán áll, mindent megtesz a Fidesz visszaszorításáért jövőre is
A 2024-es választásoknak hatalmas tétje van, mind belpolitikai, mind pedig uniós szinten is, hiszen a Fideszt a lehető leginkább vissza kellene szorítani. Emellett a 2026-os választások kimenetelét is erősen befolyásolja a 2024-es eredmény. Többek között erről is beszélt Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke a keddi Egyenes Beszédben.

Kunhalmi Ágnes a műsor elején leszögezte, Őrsi Gergely második kerületi polgármesternek nincsen problémája az MSZP-vel, személyes barátságuk révén pedig beszélt a szocialista polgármesterrel az interjú után, ahol tisztázták a kérdést, Őrsi Gergely megerősítette abban, hogy nem fog kilépni a pártból. Az MSZP társelnöke kiemelte, Őrsi Gergelynek az önkormányzati politizálás a prioritás, régóta van benne vívódás a civilség és a párttagság között. A helyiek pedig baloldalisága és szociális érzékenysége, emberközpontú politikája miatt kedvelik.

Manapság már szinte divat politikusnak állni, sok ellenzéki párt hirdeti meg a „politikamentes politika” megvalósítását. Kunhalmi Ágnes szerint az önkormányzati politikába nem kell országos ügyeket bevonni, azonban mostanra a kormány olyan szinten igyekezett meggyengíteni és ellehetetleníteni a városvezetéseket forrásmegvonás és jogfosztás útján, hogy gyakorlatilag lehetetlen kihagyni a széles körű politikát. Éppen ezért a második kerület ügyeibe is könnyen beszivároghat a nagypolitika. 

Az MSZP országjárásáról is szó volt a műsorban, pénteken Kecskeméten beszélt Kunhalmi Ágnes a Jóléti Magyarország fórumon a párt elképzeléseiről egy emberközpontú, igazságos rendszer létrehozása kapcsán. Az MSZP országgyűlési képviselője elmondta ott is, hogy ellenzéki oldalon összefogásra van szükség, ezért szomorúan látja azt, amikor más kormánykritikus pártok politikusai egymás ellen fordulnak. Az országjárás során is az a tapasztalat, hogy a választók is összefogásra számítanak az ellenzék részéről, hiszen már ők is realizálták, hogy csak így lehet legyőzni a Fideszt. 

További tanulság az is – amit az MSZP is ambicionál – hogy az európai parlamenti választásokon muszáj visszaszorítani a kormánypárti erőket. „Miért nem érti ezt a többi párt? Miért nem látják, hogy ez a tétje, hogy hogyan tudjuk megőrizni Európának az egységét a nyugati és a keleti nagyhatalmakkal szemben? Egy ilyen globális térben majd hagyjuk, hogy Orbán szétzilálja a szélsőjobboldali barátaival?” – sorolta az egyre fontosabb kérdéseket Kunhalmi Ágnes. Rámutatott arra is, hogy ellenzéki összefogással a mandátumok felét is meg lehetne szerezni, nem a fideszes kétharmadtól kellene tartani.

A jövő évi önkormányzati választásoknak pedig természetesen belpolitikai tekintetben van hatalmas jelentősége, hiszen 2024-es siker nélkül 2026-ban sem lehet majd győzelmet aratni. Az MSZP a választók oldalán áll, ezért mindent meg fog tenni, hogy visszaszorítsa a kormánypárti erőket, ehhez azonban fontos lenne, hogy a többi ellenzéki párt is felismerje és megértse az összefogás erejét és fontosságát.

Kapcsolódó párttagok