mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. szeptember 07. 23:08

Az MSZP adómentes minimálbér javaslata minden érintett fél számára előnyös lenne

Az MSZP adómentes minimálbér javaslata minden érintett fél számára előnyös lenne
Minden szereplő tudja, hogy irreális a hirtelen mintegy 30%-os kormányzati választási minimálbér-emelés ötlet – ezt a legtöbb cég nem tudná 2022-ben kigazdálkodni, az MSZP azonban már jóideje bemutatta programjában a mindenki számára előnyös megoldást.

A több mint 20 ezer milliárd forintos magyar költségvetésből jutna 1% az SZJA-csökkentésre, aminek jelentős része még kisebb ÁFA-ból is bejönne, csökkentené Magyarországon a dolgozói szegénységet és növelné hazánk versenyképességét – hangsúlyozta Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettesese kedd reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Hangsúlyozta, az MSZP adómentes minimálbér javaslata 2.2 millió embert érintene úgy, hogy valójában nem jelentene terhet a vállalkozásoknak. „Azért áprilisban került ez először szóba, ilyen hangsúllyal, mert arról a 4% minimálbér-emelésről, ami egyébként nagyjából 3,4%, már akkor láttuk, hogy el fog inflálódni és hogy gyakorlatilag semmire sem elég. Akkor elmondták a szakszervezetek is, hogy év közben biztos hozzá kell majd nyúlni (…)”.

Emlékeztetett, a szóban forgó 250-300 milliárd forintos SZJA-kiesést egyfelől nagyrészt kompenzálná a keletkező plusz ÁFA-bevétel, másrészt ennél jóval többet tapsolt el a kormány saját hobbiprojektjeire, tehát a dolgozó emberekre is jutna pénz a magyar költségvetésből. „Az MSZP nem a kisujjából szívta ezt a javaslatot, tehát itt azért olyan szakmai egyeztetések folytak előtte, amelyek ezt megalapozták. Eleve mi azt gondoljuk, hogy nem lehet letörni annak a kenyeréből, aki éhes, és egyébként meg azt etetni, aki már jól lakott, de a Fidesz éppen ezt csinálja”.

Aláhúzta, a szakszervezetek is támogatták ezt a javaslatot, sőt kezdeményezők is voltak. „2017-ben a LIGA Szakszervezet javasolta a minimálbér adómentessé tételélt, de a Magyar Szakszervezeti Szövetség is Kordás Lászlóval az élén szintén elmondta szinte minden minimálbér-tárgyalásnál, hogy hozzá kellene nyúlni az SZJA-hoz, és ezzel segíteni, támogatni a minimálbéreseket, akik dolgozói szegénységben élnek”.

Az MSZP elnökhelyettese és egyben Csepel-Soroksár szocialista országgyűlési képviselőjelöltje figyelmeztetett, egy minimálbéres család sok esetben még a családi adókedvezményekkel sem tudja elérni a létminimumot. „Ezért szükség van az emelésre! Érthető, hogy a munkáltatók fáznak attól, hogy most 200 ezer forintra emelik hirtelen a minimálbért (…), de mi meg a dolgozók pártján állunk és azt mondjuk, hogy itt a lehetőség, azonnali segítséget tudunk nyújtani” – jelentette be.

Komjáthi elmondta, az egyik legfőbb probléma a valós viták hiányával, hogy az ilyen ügyekben politikai és nem szakmai döntések születnek. „Valódi, érdemi tárgyalásokra és érdemi egyeztetésekre lenne szükség, nem arra, mint ami egyébként a Versenyszféra Konzultációs Fórumának nevezett bohózatban van, amely gyakorlatilag ítélet-kihirdetésként működik: odamegy az illetékes államtitkár és elmondja a feleknek, hogy mi történik. Vissza kellene állítani azt a fajta érdekegyeztetést, ami 2010 előtt volt, amikor valós szakmai viták folytak a szakszervezetek, a kormány és a munkáltatók között, mert ott mindenki elmondhatná a véleményét és nemcsak a kormány mondaná, hogy „ez lesz”. De a munkáltatók is jelezték ezt, tegnap, ugye, közlemény is jelent meg ezzel kapcsolatban” – tette hozzá.

Végezetül leszögezte, pártja megoldási javaslata mindenkinek jó lenne. „Jó lenne a dolgozóknak, jó lenne a munkáltatóknak, és egyébként hozzáteszem, a kormánynak is, mert azzal, hogyha emelkedik a dolgozók bére, akkor SZJA-ban csökken ugyan, de áfában meg visszamegy sok minden, mert tudnak költeni. És ha már egyszer „családbarát” kormányról beszélünk, akkor nézzék ezt az oldalát is, hogy a családokon segítenek egy olyan helyzetben, amikor egyébként is megviselte őket a járványhelyzet már hosszú évek óta jelen van a dolgozói szegénység”.

Kapcsolódó párttagok