Az MSZP agrártagozatának válságtanácskozásáról

A kormány már a 2017-ben lejáró bérletű állami földeket is a fideszes és magoszos haveroknak készül kijátszani

Az MSZP Agrár és Vidékpolitikai Tagozata borsod megyében regionális tanácskozást tartott 6 megye agrártermelőinek részvételével.

A válságtanácskozásnak is nevezhető ülésen a résztvevők megdöbbenésüknek adtak hangot Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfői parlamenti, valamint mai kijelentése miatt.

Fazekas Sándor hétfőn azt mondta, hogy a Fidesz-kormány célja a még működő társas vállalkozások felének felszámolása. A tanácskozáson résztvevő termelők ezúton hívják fel a magyar lakosság figyelmét: ha ez megvalósul, akkor a hazai agrártermelés drámai csökkenésével, az élelmiszerárak drasztikus emelkedésével, és több mint százezer (!) vidéki munkahely megszűnésével kell számolni.

Ez a nemzetromboló szándék tetten érhető az új földtörvény tervezetében, valamint abban is, hogy Fazekas Sándor és a Fidesz már a 2017-ben lejáró bérletű állami földeket is a fideszes és magoszos haveroknak készülnek kijátszani.

A Magyar Szocialista Párt agrártagozata ezúton szeretné világossá tenni: amit Fazekas Sándor ma bejelentett, az az elmúlt három év legaljasabb húzása a magyar agráriumban, de lehet, hogy a földhaszonbérleti rendszer eddigi történetében is.

A készülő földtörvény kétmillió földtulajdonos vagyonát értékteleníti el, lehetetlen helyzetbe hozza a társas és családi vállalkozásokat, megszünteti az állattenyésztést, az ezt kiszolgáló ipart és kereskedelmet, valamint az erre épülő élelmiszeripart.

A résztvevők követelik Orbán Viktortól, hogy azonnal hagyják abba a magyar vidék rombolását, a haverok állami és másoktól elvett földel történő kitömését, állítsák le a magyar agrárgazdálkodók tönkretételét. Ha már új munkahelyet nem tudnak teremteni, legalább a vidéken még meglévőket ne pusztítsák el.

A tanácskozás résztvevői egyöntetűen támogatták, hogy az MSZP kormányra kerülése esetén azonnal visszavonja ezt a vidékromboló szabályozást, és olyan törvényt alkosson, amely hosszú távra garantálja az ágazat működőképességét, és helyreállítja az elmúlt három évben szétrombolt agrárbékét.

az MSZP Agrár- és Vidékpolitikai Tagozata