Belföld | Tobin-ügy Viviane Reding
2013. április 15. 12:39

Az MSZP álláspontja a Viviane Redinget elítélő országgyűlési határozati javaslatról

1. Mélyen elítéljük, hogy a Fidesz politikai haszonszerzésre kívánja felhasználni két kisgyermek halálát. Elfogadhatatlan, hogy az úgynevezett Tobin-ügyet a magyar igazságügyért felelős miniszter az Európai Bizottság biztosával folytatott vitájának eszközként alkalmazza.

2. Elvi éllel rögzítjük, hogy a magyar kormánynak semmiféle erkölcsi alapja nincs arra, hogy Viviane Redinget, az Európai Bizottság biztosát politikai nyilatkozatban elítélje. Ez a kormány ugyanis az igazságügyi miniszter kiadatási döntésével lehetővé tette, hogy önző számításból és politikai
érdekből a gyilkosság miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt Ramil Safarov azeri katonatisztet a hazájában szabadon engedjék, és ott hősként ünnepeljék.

3. Viviane Reding a magyar bíróságnak a Tobin-ügyben 2003-ban hozott ítélete kapcsán nem tette egyértelművé, hogy a 2010-től kezdődő Fidesz-KDNP-kormány az, amely az Európai Unió és a Velencei Bizottság figyelmeztetése és konkrét észrevételei ellenére sértette és sérti meg a magyar bíróságok
függetlenségét olyan súlyosan, hogy az komoly aggodalmakat ébreszt az Európai Unió és az Európa Tanács intézményeiben.

4. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter személyes politikai felelőssége annak biztosítása, hogy Ramil Safarovval ellentétben Francis Ciaran Tobin a jogerősen kiszabott büntetését maradéktalanul letöltse.

Harangozó Tamás,
frakcióvezető-helyettes