mszp.hu | Belföld, Külföld | Iszlám Állam terror terrorizmus
2015. április 14. 11:02

Az MSZP álláspontja az Iszlám Állam elleni fellépésről

Az MSZP mindig elkötelezetten támogatta a terrorizmus elleni harcot, valamint a demokratikus államok közösségének nemzetközi béke és biztonság megteremtését célzó erőfeszítéseit. Ennek szellemében az MSZP korábban is és most is támogatja hazánk részvételét az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szemben létrejött koalícióban.

Ezért olyan módosító indítványt nyújtottunk be, amely a jelenlegi szerepvállalásunkat jelentősen meghaladja, de teherbíró képességeinkhez igazodik.

Semmi nem indokolja ugyanis a kormány előterjesztésében szereplő nagyságú katonai kontingens Irakba küldését, hiszen a Magyar Honvédség létszámához viszonyítva ez a felajánlás háromszorosan haladja meg az amerikai, tizenkétszeresen a francia, és tizenötszörösen a német szerepvállalást!
 
Az MSZP módosító javaslata ezzel szemben világosan kifejezi Magyarország elkötelezettségét az Iszlám Állam elleni küzdelemben, és ésszerű keretek között, érdemben növeli a magyar hozzájárulást a nemzetközi koalíció erőfeszítéseihez, katonáink külföldre küldése nélkül. Amennyiben módosító javaslatunkat a fideszes többség nem támogatja, az MSZP nem fogja megszavazni a kormány előterjesztését.

Az elmúlt hetek történései ugyanis bebizonyították, hogy a kormány erre a feladatra nem felkérést kapott, hanem maga ajánlkozott. Márpedig az MSZP szavazatával nem fog asszisztálni Orbán Viktor külpolitikai pávatáncához, amelynek következményei beláthatatlanok hazánk polgárainak biztonsága szempontjából.

MSZP Országgyűlési Képviselőcsoport