mszp.hu | Belföld
2023. október 09. 11:01

Az MSZP által kínált alternatívának helye van és szükség van rá a jövőben is

Az MSZP által kínált alternatívának helye van és szükség van rá a jövőben is
Az ellenzéki pártoknak meg kellene értenie az MSZP által javasolt programot, ez pedig az összefogás és a közös lista állítása a jövő évi önkormányzati és európai parlamenti választásokon is. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a péntek esti Egyenes beszédben kifejtette pártja álláspontját a jelen politikai helyzetről és a 2026-ig tartó időszakról.

Kunhalmi Ágnes változatlanul kitart amellett, hogy a demokratikus ellenzéki pártoknak a 2024-es önkormányzati, valamint európai parlamenti választásokon közös listán, összefogva kellene indulniuk. Ezt azzal indokolta, hogy a jelenlegi autoriter rendszerben nincs tér az ellenzéki pártok számára arra, hogy egymással versenyezzenek, pontosan ezért nem sikerül már 13 éve változást elérni, hiszen, míg a Fidesz egy egységes tömböt alkot, mely folyamatosan kiteljesedik és erősödik, addig az ellenzék megosztva, egymás kárára politizál.

Az MSZP társelnöke elmondta, a jövő évi választásoknak ellenzéki szempontból nem egyes pártokról kellene szólnia, de ha erre kerül a sor, akkor az MSZP is „ott lesz a versenypályán”, hiszen a jövőben is szükség lesz arra, amit a párt képvisel.

Érdemes megnézni a közvélemény-kutatások eredményét is, hiszen ezek azt mutatják, hogy erősen eltolódott a választók politikai beállítottsága a jobboldal felé. Ezért erősödik a Mi Hazánk, a Nép Pártján és a Második Reformkor is egyre több támogatót tudhat maga mögött. Mindemellett ugyan csökken a Fidesz támogatottsága, ám ez nem realizálódik az ellenzéki oldalon, a kormánypárt támogatói a bizonytalanok táborába vándorolnak át. 

Amíg a demokratikus, liberális, zöld, baloldali pártok támogatottsága zsugorodik, addig bármely ellenzéki politikusnak lehetnek miniszterelnöki vágyai, mire azonban oda jutna az ellenzék, hogy ez megvalósuljon, addigra egyszerűen felmorzsolódnak a pártok, a kritikus szint alá csökken a támogatottságuk.

Az MSZP által felvázolt programmal nem csak 2024-ben lehetne mandátumokat elvenni a Fidesztől, hanem meg lehetne tartani az ellenzéki, demokratikus baloldal erősségét is és a 2026-os választásoknak is valós eséllyel lehetne nekirugaszkodni.

Kunhalmi Ágnes elmondta, a szavazók részéről sok visszajelzés érkezik hozzá, mégpedig azt szeretnék, hogy fogjon össze az ellenzék, valamint, egyetértésüket fejezik ki arról, hogy az MSZP által képviselt irány támogatható.

„A legjobb program sem ér semmit, ha nincs mögötte az a politikai konstrukció, amire lehet szavazni” – emelte ki a szocialista társelnök, aki szerint a 2022-es országgyűlési választásokat megelőzően döntő probléma volt, hogy nem ismertette meg az egységes ellenzék a programját a választókkal.

Az ellenzéki oldalon szükség lenne arra, hogy kialakítsák a közös szakpolitikát, éppen ezért Kunhalmi Ágnes kezdeményezi a parlamentben egy oktatási munkacsoport létrehozását, azonban jelenleg nem ez lenne a legfontosabb, hanem az, hogy az ellenzéki oldalon is létrejöjjön egy olyan tömb, mint a kormánypárté.

A Magyar Szocialista Párt várhatóan rejtett szavazatok sokaságát fogja kapni a ’24-es és a 26’-os választások idején is, ez többek között abból is sejthető, hogy Kunhalmi Ágnes támogató levelek és üzenetek százát kapta múlt heti interjúját követően. „Az MSZP-nek helye van, az MSZP tradíciójának, az MSZP tapasztalatának és az MSZP-ben lévő új generációnak szüksége van a magyar szociáldemokráciára” – hangsúlyozta a párt országgyűlési képviselője.

Az MSZP-nek pedig nem csak terve van a jövő évi választásokra, hanem programja is az azt követő időszakra, az oktatáspolitikáról például számtalanszor nyilatkozott Hiller István és Kunhalmi Ágnes is. Azonban előbb azt kellene megértenie a pártoknak, hogy csak akkor lehet programokról és tervekről beszélni, ha összefognak és közös listával szorítják vissza a kormánypártot.

„Volt milliós tábora a Jobbiknak is, volt nagyon erős anno az LMP is, mindenki elkövette ugyanazt a hibát. Nem lehetne, hogy most két választás között is működjünk együtt, készítsük el a közös víziónkat, programunkat és ahhoz készítsük el a közös politikai tervet?” – mondta el Kunhalmi Ágnes. Hozzátette, ezt még egyszer sem próbálta ki az ellenzék, hiszen eddig mindig csak a választások idejére fogtak össze.

Kapcsolódó párttagok