MTI/mszp.hu
2012. június 17. 12:03

Az MSZP alternatív költségvetést készít őszre

Az MSZP alternatív költségvetést dolgoz ki őszre, a szocialisták tervezete a társadalmi igazságtalanságok csökkentésére és a gazdaság élénkítésére helyezi a hangsúlyt – mondta Józsa István, az ellenzéki párt gazdasági ügyekért felelős frakcióvezető-helyettese vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Az MSZP által kidolgozandó tervezet szeptember-októberre készülne el, mert annak elkészítéséhez megalapozott adatokra, a gazdaságnövekedési trendekhez pedig pontosabb információkra van szükség – tette hozzá. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a jövő évi büdzsé kormányzati tervezete újabb 600 milliárd forintos megszorítást tartalmaz, ami - véleménye szerint - további lecsúszást jelent a társadalom és a gazdaság számára, ennek hatásai pedig beláthatatlanok.

Józsa István reményét fejezte ki, hogy a kormány az "idő előtt" kiadott költségvetési tervezetet újragondolja és szembenéz a realitásokkal. "Csupán szólamokkal, tündérmeseszerű ráolvasással nem javul a helyzet" - fogalmazott.

Az ellenzéki politikus aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az elmúlt években több mint a háromszorosára nőtt azok száma, akik az energiaszámlájukat nem tudják rendszeresen fizetni. A lakosság egyharmadának van számlaelmaradása, noha többségük fizetni szeretne – tette hozzá.

Mint mondta: a kormány lemondott a társadalom egyharmadáról, a kiskeresetűekről. Józsa István szerint ismét be kellene vezetni az energiaszolgáltatásban a szociális tarifát. A halmozódó adósság ugyanis az energiaszolgáltatás biztonságát is veszélyezteti – érvelt a politikus.

Józsa István bírálta az egészségügy működési rendszerének átalakítását is. Mint elmondta: sem szakmai, sem finanszírozási oldalról nem biztosított a modell bevezetése, emiatt a szocialisták azt kérik a kormányzattól, hogy az ellenzékkel közösen alakítsa ki az új rendszert.