mszp.hu | Belföld
2024. február 11. 07:00

Az MSZP az Alaptörvény módosítását kezdeményezi a köztársasági elnök közvetlen megválasztása érdekében

Az MSZP az Alaptörvény módosítását kezdeményezi a köztársasági elnök közvetlen megválasztása érdekében
A Fidesz és a KDNP által 2010 óta megválasztott köztársasági elnökök tevékenysége világosan mutatja, hogy a fideszes pártkatonák nem tudnak eleget tenni az Alaptörvényben meghatározott követelményeknek: nem önálló hatalmi ágként, hanem a kormányzati akarat végrehajtásának eszközeként tevékenykedtek. A Fidesz és a KDNP olyan gyakorlatot alakított ki, ahol az államfő nem különálló hatalmi ág. Ők továbbra is azt a gyakorlatot követnék, amely szerint a független intézmények demokratikus díszletekként ugyan működnek, azonban valódi ellensúlyt nem képeznek.

A köztársasági elnök - ahogyan azt az Alkotmánybíróság álláspontja is megerősítette - nem része a végrehajtó hatalomnak, hanem kiegyensúlyozó szerepet kell betöltenie.

Az MSZP álláspontja szerint ezért a demokrácia és a jogállam helyreállításának fontos eleme, hogy a köztársasági elnök függetlenedjen a végrehajtó hatalomtól, és valóban ellássa az Alaptörvényben rögzített feladatait: a nemzet egységének kifejezését, és az államszervezet demokratikus működése feletti őrködést. 

Ezt a célt segítheti elő, ha a köztársasági elnököt nem a kormányzó pártok jelölik és választják meg, hanem közvetlenül az emberek. 

A Magyar Szocialista Párt 1989 óta következetesen azt javasolja, hogy a köztársasági elnököt közvetlenül a nép válassza, és a köztársasági elnök a kormány ellensúlyaként működjön.  

Az MSZP ezért az Alaptörvény módosítását kezdeményezi a köztársasági elnök közvetlen megválasztása érdekében.

Az Európai Uniós köztársaságok túlnyomó többségében jelenleg is a nép választja közvetlenül az államfőt, ami olyan legitimitást biztosít számára, hogy valóban autonóm politikai szereplőként tudja ellátni feladatait. A közvetlen elnökválasztás bevezetése nem jelent szakítást a parlamentáris köztársaság berendezkedével. Az EU tagállamaiban közvetlenül megválasztott államfők jelentős mértékben eltérő jogosítványokkal rendelkeznek. A választás módja az államszervezetben betöltött szerepüket nem érinti.

Felhívjuk a demokratikus ellenzéki pártokat, hogy közösen küzdjünk a közvetlen elnökválasztás intézményének bevezetéséért.

MSZP