mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. március 18. 15:23

Az MSZP az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra való csökkentését javasolja

Rendkívül nehéz helyzetbe kerültek a gazdasági válságnak legkiszolgáltatottabb, alacsony jövedelmű emberek, mivel az élelmiszerárak rohamosan emelkednek a válság alatt: összességében 3,4 százalékos a drágulás, de az egyes termékek árai ennél sokkal nagyobb arányban növekedtek, amivel nem fognak tudni lépést tartani sem a minimálbérből élők, sem a nyugdíjasok.

Ebben a rendkívüli helyzetben elfogadhatatlan, hogy a Fidesz Európa legmagasabb általános forgalmi adóját fizettesse meg a válságnak kiszolgáltatott emberekkel, ezért az MSZP az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra való csökkentését követeli!

A drágulást ugyanis nem fedezi a februárban eldöntött minimálbér-emelés, mivel a bejelentett 4%-os emelés valójában csak 3,67%-os lesz éves szinten. Ugyanilyen ámítás a nyugdíjemelés is! Az infláció miatt ugyanis a nyugdíjak 3%-os emelése épphogy csak arra lesz elég, hogy az első bevásárlásnál otthagyják a nyugdíjasok a pénztárban.

Az embereknek azonban biztosítani kell mind a tisztességes megélhetést, mind a létfenntartáshoz alapvetően szükséges élelmiszerekhez való hozzáférést. Az MSZP szerint ezért emelni kell a bérminimumokat, a nyugdíjakat, valamint az alapvető élelmiszerek áfájának azonnali csökkentésére van szükség!

MSZP

Bővebb információ: Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke