mszp.hu | Belföld
2024. április 11. 08:26

Az MSZP az egészségügy finanszírozásának mielőbbi rendbetételét szorgalmazza

Az állami egészségügyi rendszer súlyosan alulfinanszírozott, a kormány kétségbeejtően keveset fordít az egészségügyre, amelyet az is bizonyít, hogy a hírek szerint egyetlen hónap alatt harmincmilliárd forinttal ugrott meg a kórházak kifizetetlen számláinak végösszege, a tartozás az előző hónapban már elérhette a 110 milliárd forintot is. Pedig tavaly a kormány még 90 milliárd forint nagyságrendű konszolidációt is bejelentett, de ez máig nem valósult meg.
A kormány rossz gazdája az egészségügynek, hiszen az alulfinanszírozottság a rendszer és az ellátás akadozását, minőségromlást, valamint a várólisták fokozatos növekedését is magával hozhatja. Így nem csoda, hogy akik megtehetik, azok értelemszerűen a magánellátásban keresik a gyógyulás lehetőségét. A nemrég napvilágot látott adatok szerint tavaly 15 százalékkal több időpontot foglaltak a magánegészségügyben, mint az azt megelőző években. Ugyanakkor a magánegészségügy sem jelenthet mindenre megoldást, hiszen jellemzően a nagy anyagi ráfordítást igénylő, kockázatos eljárásokat egy profitorientált magánegészségügyi szolgáltató nem vállal el.

Az MSZP szerint a társadalom abban lenne érdekelt, hogy a jól működő államilag finanszírozott ellátás mindenki számára legyen elérhető. Nem szabad hagyni, hogy a minőségi ellátás csak a tehetősek kiváltsága legyen! Az MSZP az egészségügy finanszírozásának mielőbbi rendbetételét szorgalmazza, a GDP-arányos egészségügyi kiadásokat a jelenlegi 4,4%-ról 7%-ra kell emelni!

Dr. Szelényi Zoltán
traumatológus főorvos, orvos-közgazdász,