Belföld, Gazdaság | rezsi közlemény
2013. április 11. 15:55

Az MSZP az igazságos rezsicsökkentés pártján

A KSH ma közzétette a palackos gáz, a tűzifa és a közönséges brikett árának alakulásáról szóló adatokat. Ezekből kiderül, hogy rezsicsökkentésben nem érintett energiaforrások ára egy év alatt 4-8 százalékkal emelkedett. Ezeket jellemzően a legszegényebb családok használják, az ő rezsijük tehát nemhogy nem csökkent, de még nőtt is.

A Fidesz igazságtalan rezsicsökkentésével a legrosszabb helyzetben lévők járnak a legrosszabbul. A kisjövedelmű kisfogyasztók jóval kevesebbet spórolnak a gázzal és az árammal, mint azok, akik a medencéjükre és a hozzá tartozó szaunát is olcsóbb gázzal melegítik. Azok pedig, akik fával, szénnel vagy brikettel fűtenek, vagy azok, akiknél már korábban kikapcsolták a közműszolgáltatást, a rezsicsökkentésből semmit se látnak.

Az MSZP ennek az igazságtalanságnak a kiküszöbölésére egy sávos, az alacsonyabb fogyasztást jobban támogató rezsicsökkentő javaslatot nyújtott be. Ez 50%-kal nagyobb megtakarítást eredményezne a kisfogyasztóknál. Az MSZP által kezdeményezett alap a fával, szénnel és brikettel fűtő háztartásokat is támogatná. Javasoljuk továbbá, hogy a kormány állapodjon meg a közműcégekkel a szolgáltatás visszakapcsolásáról az érintett háztartások egy részében.

A megélhetési költségek azonban nem csak áram- és gázszámlákból állnak. Az MSZP ezért továbbra is arra szólítja fel a Fideszt, hogy minél előbb vegye a parlament napirendjére az élelmiszerárak 22%-os csökkentését célzó szocialista javaslatot.

Magyar Szocialista Párt