mr1-kossuth.hu/mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2012. december 20. 14:17

Az MSZP az oligarchákon vágna

Kormányzati hátsó szándékra gyanakszik az MSZP-s Szanyi Tibor a rezsidíjak csökkentése kapcsán.

Jó dolog fogyasztói oldalról nézve, ha csökkenek a lakossági rezsiköltségek, a kérdés, hogy az elengedett pénzeket így vagy úgy, ki fizeti meg – mondta a 180 percben Szanyi Tibor MSZP-s országgyűlési képviselő, a parlament szociális bizottságának tagja. A politikus szerint jelenleg annyit látni, hogy „a kormány ráparancsolt az összes létező energiaszolgáltatóra – beleértve a legtöbbször önkormányzati tulajdonban lévő hőszolgáltatókat is –, hogy márpedig ti aztán januártól tíz százalékkal csökkentsétek az áraitokat”. Szanyi Tibor szerint ekkor sok szolgáltató azt kérdezi, na jó, de minek a terhére, hiszen ha olcsóbbak kell adnia az energiát, mint ahogy azt vásárolja, az nyilvánvalóan veszteség a számára. Ezt egy ideig egyes szolgáltatók esetleg finanszírozhatják a tartalékukból, de aztán eljön az a pillanat, amikor „kész, vége, megállj” – mondta a képviselő.

„Mocskos játékra” gyanakszanak az MSZP-ben

Az ellenzéki politikus szerint az MSZP-ben az a vélemény, hogy „a kormány lehet, hogy egy mellékvágányon azért egy eléggé mocskos játékot űz”. A szocialista pártban arra gondolnak, hogy a kabinet a rezsicsökkentés elrendelésével államosítási hullámot készíthet elő. Ennek a lényege, hogy először tönkre kell vágni a szolgáltatókat, aztán kótyavetyébe meg lehet őket vásárolni. Még ha ez így is igaz, akkor is ott van azonban egy felgyülemlett veszteség, amit valamiből ki kell pótolni. Ha az állam lesz a tulajdonos, ezt csak az adófizetők pénzéből tudja megtenni. „És ilyenkor jön az a vélelmezés, hogy bocsánat, de nekem, mint adófizetőnek, piszkosul nincs kedvem mondjuk, Csányi Sándornak, vagy Simicska Lajosnak a medencéjében a vizet meg annak a fűtését finanszírozni” – fogalmazott Szanyi Tibor.

Szanyi szerint túl sok kézen megy át a gáz

A politikus úgy véli, a szolgáltatóknak szinte semmi mozgásterük nincs áraik meghatározásában, azt a kormány dönti el különböző jogszabályok alapján. Ha tehát a szolgáltatói díjakat megvágják, akkor a hiányzó összeg veszteséghez vezet náluk. Költségcsökkentési lehetőség azonban így is van, hangsúlyozta a képviselő. Szanyi Tibor szerint rövidíteni kellene az energiahordozónak a gázmezőktől a végfelhasználókig történő eljuttatására kiépült hosszú láncolaton. A földgáz túl sok kézen megy át, mire elér a rezsókig, ami ellen tehetne a kormány, de akkor ki kellene mondani, hogy „kedves fideszes oligarchák, ne markoljatok ennyit ebből a szektorból”. Ha ez a felszólítás, és az ehhez kapcsolódó intézkedések megtörténnének, akkor lehetne tíz százalékkal csökkenteni az árakat – tette hozzá a Kossuth Rádióban Szanyi Tibor MSZP-s országgyűlési képviselő, a parlament szociális bizottságának tagja.


A Kossuth Rádió 180 perc című műsor az alábbi képre kattintva meghallgatható: