Az MSZP az ombudsmanhoz fordul a kegyeleti jog védelmében

Az emberi jogi bizottság mai ülésén a kormánytöbbség támogatta a szociális temetésekről szóló előterjesztést. Emberi jogi szempontból semmi kivetnivalót nem láttak abban, hogy a szegényeket még holtukban is elkülönítik és megalázzák, külön „szociális parcellába” temetik. Nem volt kifogásuk az ellen, hogy azokat a szegény családokat, akik a temetéshez szociális támogatást kérnek, arra kötelezzék, hogy maguk ássák meg anyjuk-apjuk, párjuk, gyermekük sírját és saját kezűleg temessék el őket, miután a temető üzemeltetője munkavédelmi oktatásban részesíti a gyászolókat. Szerintük az is rendjén van, hogy  szociális temetés esetén pl. a balesetben elhunyt megroncsolódott testét a kórház nem rekonstruálja.

A vita újabb morbid részletekkel szolgált. Kiderült, hogy a szociális temetésre szoruló szegényeket azért kell külön parcellába temetni, hogy a sírt ásó családtagok ne bukkanhassanak „szakszerűtlenül” egyéb emberi maradványokra. Aki pedig nem tud két méter mély sírgödröt ásni, az előterjesztők szerint válassza inkább az urnatemetést. A kormánypárti képviselők a vitában harcosan védték a védhetetlent. Szerintük az önkiszolgáló temetés előnye, hogy erősíti a családi összetartozást és feleleveníti a falusi hagyományokat.

Ha a törvényt ebben a formában fogadják el, az MSZP az emberi méltósághoz és a kegyelethez fűződő jogok durva sérelme miatt az ombudsmanhoz fordul.

Lendvai Ildikó,
az emberi jogi bizottság tagja