mszp.hu | Belföld
2020. június 18. 15:35

Az MSZP az országgyűlésben is kiáll a pedagógusok mellett, akiket évek óta átvernek a bérfejlesztésben

Az MSZP az országgyűlésben is kiáll a pedagógusok mellett, akiket évek óta átvernek a bérfejlesztésben
Köznevelés helyett közbutításba süllyeszti a Fidesz az országot, a pedagógustársadalmat megalázzák, bérük a megélhetésre is elégtelen, ezért az MSZP módosítót nyújtott be a költségvetéshez – erről besszélt Hiller István, az MSZP oktatási szakpolitikusa szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként.

Hiller István, először kérdésre elmondta, megalázó a magyar nemzetre nézve, hogy Karácsony Gergelyt a magyarok egykori tömeggyilkos nemzetrontója, Szálasi Ferenc helyére montírozták egy mémben, és ezt a nagyobbik kormánypárt, a Fidesz terjesztette. „Történészként ugyanaz a véleményem, mint gondolkodó magyar állampolgárként, és mint megválasztott országgyűlési képviselőként. Szálasi Ferenc egy aljas tömeggyilkos volt. Őt egy demokratikus úton megválasztott budapesti főpolgármesterhez hasonlítani, ezt nem lehet betudni tévedésnek. Minden jóérzésű magyar nevében kikérem magamnak”!

Az MSZP pedagógusbéreket illető javaslatára áttérve rámutatott, „A 2011-es, általam szörnyűségnek tartott köznevelési törvényben azt mondták, hogy úgy adunk a pedagógusoknak több pénzt, hogy ezt egy ún. életpályamodellbe tesszük. Ennek a legfontosabb eleme az volt, hogy a pedagógus bértábla évről-érve növekszik: ez két évig, 2014-ig élt.

Ha ez azóta menne, akkor 30%-kal lenne a pedagógus átlagbér magasabb, ezért én a költségvetési vitában semmi mást nem kértem a kormánypártoktól, csak azt, hogy a saját ígéretüket tartsák be”. Hozzátette, „Aki nyakló nélkül ígérget és mondogat, az lehet, hogy egy ponton elnyeri a népszerűséget, de hosszú távon nem tudja megtartani a hitelességet. Azt a rendszert, amit létrehoztak, leállították, vagyis az ígéretüket megszegték immáron több, mint egy fél évtizede”.

A Fidesz oktatáspolitikájáról Hiller István elmondta, egészében nem támogatja a kormány kudarcba vezető mismásolását, ami nem jelenti azt, hogy minden egyes részletében hibásnak tartja azt. „Én ennek az oktatási és politikai rendszernek vagyok az ellenfele. Nem egyes intézkedéseket bírálok, sőt, az, hogy a rendszer ellenfele vagyok, ebbe még az is belefér, hogy egyes konkrét intézkedésekre akár még azt is tudom mondani, hogy az jó”.

Elhibázott kormány-intézkedésre, a volt oktatási miniszter példaként említette az idegennyelv-tanítás kérdését. „2014-ben azt javasoltuk, hogy diákokat hosszabb időre vigyük idegen nyelvű környezetbe. Ehhez képest kitaláltak egy rendszert, amiben csak két hétre viszik ki a gyerekeket, amiben csak a munkanapokon van napi 5 óra nyelvtanulás. Ez a költségvetésben 91 milliárd forintot jelent, ami nyilvánvaló pénzkidobás. Mindenki tudja, hogy ennyi idő alatt nem lehet még csak megerősíteni sem a nyelvtudást”.

Végül Hiller az utóbbi időben a magyarokat megrázó, a tanárokat megalázó két szomorú esetről szólt, a makói „vasalódeszkás” videójáról elhíresült testnevelés tanáréról, akit megaláztak humoros online oktató anyaga miatt, és a szombathelyi hegedű-tanáréról, akit menesztettek, mert kiállt egy kollegájáért, akit igazságtalanul pontozott le az igazgató a mestervizsgáján, féltve a pozícióját.

„A rendszert kell érteni. Vegyünk két esetet Délkelet- és Északnyugat-Magyarországon. Tételezzük fel, hogy a két eset között semmilyen direkt kapcsolat nincsen, ráadásul más-más eset, egy humoros tornatanár és egy karakán ének-zene tanár.

A probléma lényege, hogy az a rendszer, amit felépítettek, az egy négyzet. Ami nem fér bele ebbe a négyzetbe, azt a rendszer nem tudja értelmezni, idegennek tartja és függetlenül a megjelenésétől levágja”.

Kapcsolódó párttagok