Az MSZP az újabb élelmiszerár-robbanás ellen

Amíg a tolvajkormány a tisztességes családokat kifosztva gazdagítja a rokonokságát és milliárdokat pazarol el a felcsúti stadionra, addig az elbaltázott gazdaságpolitikájának árát a mindennapi megélhetést nehezítő adó- és áremelésekkel fizetteti meg.

Orbán-kormánynak nem elég az igazságtalan, egykulcsos szja, nem elég a 27%-os európai rekordáfa, nem elég a telefonadó, a sárgacsekkadó és a banki tranzakciós adó, még az e-útdíj bevezetésével is az átlagcsaládokat sújtaná. Egyes számítások szerint az élelmiszerszállító cégek járműveire is kiterjedő útdíj akár 30%-kal is megdrágíthatja az alapvető élelmiszereket.

Az újabb élelmiszerár-robbanás elkerülése érdekében az MSZP módosító indítványt nyújtott be a parlamentnek. A javaslat lényege, hogy az alapvető élelmiszert szállító járművek mentesüljenek az e-útdíj alól. Ezt a kormánypártok egyelőre elutasítják, mivel csak az élőállat- és terményszállításban részt vevő fuvarosokat vennék ki az adó hatálya alól.

Az Orbán-kormány az elmúlt három évben folyamatosan emelte a megélhetési költségeket. Az e-útdíj átgondolatlan és felelőtlen bevezetése a kkv-szektor mellett ismét a nyugdíjasokat és az átlagkeresetű munkavállalókat hozná még rosszabb helyzetbe. Az MSZP többek között ezért is folytatja az élelmiszerárak 22%-os csökkentéséért kezdett aláírásgyűjtő akcióját.

Gőgös Zoltán,
országgyűlési képviselő