Az MSZP azért indul, hogy változtasson Európán

Az MSZP európai parlamenti listájának második helyén álló Ujhelyi István szerint sok tekintetben kritizálható a jelenlegi uniós intézményrendszer, és a MSZP azért indul az EP-választáson, hogy az európai szocialistákkal közösen változtasson Európán.

A politikus csütörtöki nyíregyházi sajtótájékoztatóján elmondta, az elmúlt ciklusban végig jobboldali többség volt az Európai Parlamentben (EP), ami az intézményrendszer működését is meghatározta.

"Ezért is furcsa, hogy Orbán Viktor a saját Európai Néppártja ellen folytat szabadságharcot, hiszen neki ott belül kellene megküzdenie azért, hogy Magyarországnak jobb legyen egy modernebb, működőképesebb Európában" - fogalmazott Ujhelyi István. Hozzátette: ha ez nem ment eddig az európai jobboldalnak, akkor a reformot a baloldal fogja végrehajtani.

Ujhelyi István arra kérte a választókat, hogy május 25-én menjenek el szavazni még annak ellenére is, ha érthető a csalódottságuk az áprilisi országgyűlési választás eredménye miatt. "Ez nem egy olyan futballmeccs, amin ha kikap a csapat, akkor megbüntetjük azzal, hogy a következő meccsre nem megyünk el" - jelentette ki az MSZP-s politikus.

Vélekedése szerint az MSZP jó szereplése esetén nagyobb esély van a változásra Európában, illetve arra, hogy az európai baloldal többségbe kerüljön. Elmondta, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének saját EP-képviselőjelöltje van Veres János volt pénzügyminiszter személyében, aki a pártlista negyedik helyén áll.

A szocialista képviselőjelölt a sajtótájékoztatón felidézte: az MSZP-s EP-képviselőknek és az európai szocialistáknak köszönhető az a fiataloknak szóló garanciaprogram, amelyben minden 25 év alatti fiatalnak munkát vagy közösségi forrásokból finanszírozott átképzést és gyakornoki programban való részvételt biztosítanak. Ujhelyi István elmondta, a programról már döntöttek az EU intézményei, és az idén Magyarországon is elindul ez a kezdeményezés. Tájékoztatása szerint a következő két évben csaknem 20 milliárd forint hasznosulhat erre a célra.

Közölte: akik a Jobbik vagy a Fidesz európai politikáját támogatják május 25-én, kockáztatják, hogy Magyarország ilyen és ehhez hasonló forrásokhoz juthasson.