mszp.hu | Belföld
2020. október 28. 20:00

Az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának álláspontja az Orbán-kormány járványügyi felelőtlenségéről

Az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának álláspontja az Orbán-kormány járványügyi felelőtlenségéről
A koronavírus járvány nagyon rossz állapotban érte el a magyar társadalmat: a romokban lévő egészségügyi rendszer, a komoly működési problémákkal küzdő oktatási rendszer és a folyamatosan autoriter irányba tolódó kormányzat nehezíti a védekezést.

2020 tavaszán az Orbán-rendszer politikai haszonszerzési céloktól övezve kezelte a válságot, ugyanakkor számos fontos intézkedés került bevezetésre (távolságtartási szabályok, karantén) a társadalom érezhető nyomására. A felhatalmazási törvény azonban előre jelezte, hogy a miniszterelnök továbbra is saját politikai céljainak kívánja alárendeli a védekezést. Sajnos ez a nyáron beigazolódott: a kormányzat „elengedte” a nyarat (sem az egészségügyi, sem az oktatási rendszer, sem pedig a lakosság felkészítése nem történt meg). A kormányzat határzárral akart védekezni egy olyan járvány ellen, amely tavasz óta folyamatosan fertőzött Magyarországon. Mindezek oda vezettek, hogy mára az Orbán-rendszer magára hagyta a társadalmat és a védekezés minden terhét, felelősségét az emberekre tolta.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az Orbán-kormányzat úgy állítja be a logikus, ésszerű, Nyugat- és Kelet Európa számos pontján már bevezetésre került kontaktszám csökkentő korlátozásokat, mint amely a gazdasági és társadalmi élet leállásával lenne egyenértékű. Az életmentő (a társadalmi kapcsolatok területeire, így pl. a nyilvánosan látogatható sporteseményekre kiterjedő) szigorítások bevezetése nem csak, hogy nem egyenlő a teljes lezárással, hanem éppen azt hivatott megakadályozni, hogy gazdaságilag csődbe menjen az ország! Az Orbán-rendszer a dolgozók helyett a tőkét támogatja és nem dolgozott ki érdemi programot a koronaválság okozta kieső bér pótlására, az otthoni munkavégzés széleskörű támogatására.

Ezzel a kormányzat a járvány kapcsán csapdába csalta a dolgozókat, akik nagyon sokszor az állásvesztéstől való félelem miatt inkább saját egészségüket és életüket kockáztatják. A kormányzat hazug módon hivatkozik az egyébként is kétes nemzeti konzultációra, mint a szigorítások bevezetésének akadályára. A magyar emberek elsősorban túlélni és egészségesek lenni szeretnének. Különösen is félrevezető manapság, hogy a járványhelyzet drasztikus súlyosbodásakor a több hónappal ezelőtti állapotokat tükröző állampolgári véleményekre hivatkozik a kormányzat. Tarthatatlan, hogy a Magyarországot sújtó, sohasem látott járványhelyzetben a kormányzat kulturális háborút folytat az oktatási rendszerben, valamint demoralizálja és elbizonytalanítja az egészségügyi dolgozók csoportjait.

Ezek miatt a következőket követeljük, hogy

 • A kormányzat haladéktalanul növelje a tesztelési kapacitásokat, a tesztelés gyorsaságát, valamint legyen végre hatékony módon megszervezve a kontaktok felkutatása. Nagyon fontos lenne a lakosság egészének tesztelése, és az így nyert eredmények segítségével ki lehetne dolgozni a járvány elleni további intézkedéseket.
   
 • Vezessék be a pedagógusok rendszeres tesztelését! Meg kell védeni a pedagógusokat, a diákokat! Az iskolákra ne használhatatlan, életszerűtlen központi protokollokat kényszerítsenek, hanem támaszkodjanak a helyi tapasztalatokra és szakértelemre.
   
 • A kormányzat hagyja békén az orvosokat, az egészségügyi szakdolgozókat! Az orvosi béremelést ne kössék össze a jogviszony megváltozásával, az átvezényelhetőséggel és mindenben vegyék figyelembe a Magyar Orvosi Kamara álláspontját!
   
 • A napi fertőzésszámok alakulásáról, az adatok helyi szintű lebontásáról a kormányzat hiteles információkat közvetítsen!
   
 • A kormányzat hagyjon fel mindenféle kultúrharcos tevékenységgel, térfoglalással!
   
 • A kormányzat ne csak a megfelelő számú lélegeztetőgépet, hanem az azokhoz szükséges személyzetet is biztosítsa!
   
 • Az Orbán-kormányzat fejezze be a tőke támogatását és kerüljön kidolgozásra egy olyan gazdasági mentőakció, amely az embereket, a munkavállalókat segíti!
   
 • A kormányzat fejezze be az állandó menekültellenes propagandát és gyűlöletkeltést!
   
 • A kormány mielőbb szerezzen be megfelelő minőségű és mennyiségű biztonságos koronavírus-elleni oltóanyagot előbb a veszélyeztetett társadalmi csoportok, majd az egész népesség számára!


Ezek a lépések az emberek életének és egészségének védelmét szolgálják és minden késlekedés beláthatatlan következményekkel jár!

2020. október 28.

MSZP Baloldali Tömörülés Platformja

Kapcsolódó párttagok