MTI/mszp.hu | Belföld | hóhelyzet vizsgálóbizottság
2013. március 18. 13:15

Az MSZP benyújtotta a vizsgálóbizottságról szóló javaslatát

Az MSZP benyújtotta hétfőn az Országgyűlésnek azt a javaslatát, amelyben vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az elmúlt napokban előállt katasztrófahelyzet körülményeinek, valamint a helyzet megelőzésére és kezelésére tett kormányzati intézkedéseknek a feltárására.  

A szocialisták a bizottságban azt szeretnék tisztázni, hogy a katasztrófahelyzet kialakulásában közrejátszottak-e szervezeti, szervezési hiányosságok, illetve a jövőben miként kerülhetők el a hasonló katasztrófahelyzetek, irányítási problémák és hiányosságok.

Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője a határozati javaslat benyújtását azzal indokolta, hogy a kialakult helyzet szerinte mind a hatóságokat, mind az ország lakosságát felkészületlenül érte: a lakosságot nem tájékoztatták világosan és egyértelműen a helyzet súlyosságáról, az utakon bajba jutott emberek csütörtök éjszaka sok helyen sem segítséget, sem hiteles információkat nem kaptak, a mentés megszervezése pedig lassan haladt.

Az MSZP elnöke úgy látja, nyilvánvaló, hogy a hatóságok alábecsülték a katasztrofális körülményeket és a következményeket, a történtek pedig rávilágítottak a katasztrófák elleni védekezés szervezeti rendszerének és mechanizmusainak számos hiányosságára.

Az MSZP javaslata szerint a 12 tagú vizsgálóbizottságot szocialista elnök vezetné.

Mesterházy Attila pénteken, budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását sürgetik a felelősség kivizsgálására, és belső vizsgálatot várnak a kormánytól is.

Az országgyűlési törvény értelmében bármely, a parlament ellenőrzési feladatkörében felmerülő, közérdekű, interpellációval, kérdéssel nem tisztázható ügy megvizsgálására vizsgálóbizottságot küldhet ki. Nem hozható létre vizsgálóbizottság egyedi jogi felelősség megállapítására, továbbá olyan ügyben, amely az Alkotmánybíróság, az Állami Számvevőszék, illetve az önkormányzatok hatáskörébe tartozik. Nem terjedhet ki a vizsgálat olyan ügyre, amely a döntés előkészítésének szakaszában van. Nem terjedhet ki a vizsgálat továbbá olyan ügy megvizsgálására, amely folyamatban lévő büntető-, szabálysértési, polgári vagy hatósági eljárás tárgya.

A vizsgálóbizottságot létre kell hozni, ha azt a képviselők legalább egyötöde indítványozza, és a fenti feltételek fennállnak.