mszp.hu | Belföld
2024. február 13. 09:19

Az MSZP benyújtotta az Alaptörvény-módosítást a közvetlen elnökválasztás érdekében

Az MSZP benyújtotta az Alaptörvény-módosítást a közvetlen elnökválasztás érdekében
Az MSZP Alaptörvény-módosítást kezdeményez a közvetlen elnökválasztás érdekében, valamint parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az elnöki kegyelem miniszteri előkészítésének, ellenjegyzési gyakorlatának felülvizsgálata érdekében. Ehhez összegyűlt a szükséges 40 országgyűlési képviselői aláírás is.

Az MSZP 1989 óta javasolja a közvetlen köztársaságielnök-választás rendszerének bevezetését. A köztársasági elnöknek a nemzet egységét kell kifejeznie, és őrködnie kell az államszervezet demokratikus működése felett. Nem viselheti ezért ezt a tisztséget egy olyan személy, aki pártkatonaként csak a kormány akaratát hajtja végre. A jogállamiság helyreállításának fontos eleme, hogy a köztársasági elnök független legyen a végrehajtó hatalomtól.

Az MSZP ezen túl parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezi, hogy a kegyelmi botrány feltárása mellett az elnöki kegyelem miniszteri előkészítése és ellenjegyzési gyakorlata is felülvizsgálásra kerüljön. Nem szabad elmenni Orbán Viktor felelőssége mellett sem, hiszen ő helyezte pozíciójába Novák Katalint és Varga Juditot is. A vizsgálóbizottság felállításának kezdeményezéséhez szükséges 40 képviselői aláírás összegyűlt.

Az EP-választáson történő közös indulásért korábban indított aláírásgyűjtő kampányt pedig az MSZP kiegészíti a közvetlen elnökválasztásért indított aláírásgyűjtéssel is, melyhez online is lehet csatlakozni.

Dr. Tóth Bertalan frakcióvezető, MSZP

Kapcsolódó párttagok