mszp.hu | Külföld
2023. december 09. 13:47

Az MSZP delegációja részt vett a Német Szociáldemokrata Párt kongresszusán

Az MSZP delegációja részt vett a Német Szociáldemokrata Párt kongresszusán
A Magyar Szocialista Párt évek óta fontos és erős szövetségese a Német Szociáldemokrata Pártnak. Közösen hiszünk és dolgozunk azért, hogy Európában érvényesüljenek a szociáldemokrata vívmányok, amikért a baloldal küzd. Ezért is vett részt az MSZP több vezető politikusa a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kongresszusán Berlinben.

A delegáció tagjai: Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke, dr. Gurmai Zita országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke, Szabó Vilmos volt külügyi államtitkár. 

Az SPD kiállt a szociális állam és az általuk elért szociális vívmányok mellett. A pártkongresszus intenzív vita után kompromisszumot kötött az adósságfék körüli vitában. A küldöttek pénteken Berlinben egyhangúlag megszavazták a szövetségi és a tartományi kormányok hitelfelvételre vonatkozó, "merev korlátok" elutasítását. A döntést azzal indokolták, hogy ezek akadályozzák a beruházásokat, és rontják az állam cselekvőképességét. Megállapodtak továbbá egy "egyszeri válságadó" bevezetéséről a gazdagok számára.

Olaf Scholz szövetségi kancellár a kongresszus szombati ülésén tartott beszédében a Németország, Európa és a világ előtt álló legfontosabb kihívásokkal és az azokra adandó szociáldemokrata válaszokkal foglalkozott.

A német koalíciós kormány számára jelenleg legnagyobb kihívást jelentő költségvetési válság megoldását nehéz feladatnak nevezte, meggyőződése ugyanakkor, hogy megtalálják azt a megoldást, amely előre viszi Németországot. Arról biztosította a kongresszus küldötteit, hogy a jóléti állam leépítésére nem kerülhet sor.

Egyértelművé tette, hogy Németország továbbra is Ukrajna mellett fog állni, kiáll Izrael mellett, támogatva önvédelmi jogát a Hamásszal szembeni háborúban. Hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek a tartós békét biztosító kétállami megoldás megvalósításáért is.

Hangsúlyosan szólt a jobboldali populista pártok felemelkedéséről és erősödéséről Németországban és számos más országban. Alapvető kérdésnek nevezte a demokratikus erők fellépését és valós perspektíva teremtését velük szemben.

Lars Klingbeil és Saskia Esken marad az SPD társelnöke. A szövetségi pártkongresszuson újabb két évre megválasztották őket társelnöknek.