mszp.hu
2022. november 14. 15:44

Az MSZP Dr. Andor Lászlót javasolja az MNB felügyelőbizottsága tagjának

Az MSZP Dr. Andor Lászlót javasolja az MNB felügyelőbizottsága tagjának
Az MSZP Dr. Andor Lászlót, Magyarország korábbi európai uniós biztosát, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatótanácsának korábbi tagját javasolja az MNB felügyelőbizottsága tagjának

Andor László (született 1966. június 3-án, Zalaegerszegen) magyar közgazdász, a közgazdaságtudomány kandidátusa, egyetemi docens, Magyarország korábbi EU biztosa.

Az Európai Bizottság - foglalkoztatásért, szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős biztosaként - 2010-2014 között részt vett az európai pénzügyi válságkezelésben. Előtte az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatótanácsának tagja volt 4,5 évig, majd a Corvinus Egyetem gazdaságpolitika tanszékét vezette 5 évig. Közgazdász diplomáját Budapesten szerezte 1989-ben pénzügy szakon. Utána MA diplomát szerzett a Manchesteri Egyetemen fejlődés-gazdaságtanból.

Kandidátusi értekezését a nemzetközi adósságválság témakörében védte meg 1995-ben.

Az MSZP azért javasolja Andor Lászlót az MNB felügyelőbizottsága tagjának, mert kiemelkedő pénzügyi ismeretekkel rendelkezik, volt biztosként kiválóak az európai uniós kapcsolatai, behatóan ismeri az uniós döntési mechanizmusokat, és ezen túlmenően széleskörű nemzetközi kitekintéssel és ismeretekkel rendelkezik a nemzetközi gazdasági és pénzügyi folyamatokról.

Jelenleg, amikor alapvető jelentőségű feladat Magyarország és az Európai Unió intézményei közötti viszony rendezése, egy olyan személy felügyelőbizottsági taggá választása, aki az előbb említett ismeretekkel és kapcsolatokkal rendelkezik, fontos pozitív üzenet az EU számára, annak ellenére, hogy a felügyelőbizottság az MNB törvény szerint monetáris politikával nem foglalkozhat.

Andor László úgy látja, hogy az MNB hosszabb ideje küzd a hitelességének helyreállításáért. A monetáris politika hitelessége mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a magyar gazdaság a lehető legkevesebb veszteséggel vészelje át a következő, igen nehéz időszakot, és mihamarabb egy fenntartható növekedési pályára álljon. Az MNB hitelességének megítélésénél tekintetbe kell venni, hogy az infláció mértéke Magyarországon az uniós átlagnál sokkal magasabb.

Arról is beszélt, hogy eurót - több szomszédjához hasonlóan - Magyarország is bevezethette volna már. Egy ilyen program szükséges, hiszen Szlovákia és Szlovénia is jól járt az euró bevezetésével, és Horvátországban is hamarosan bevezetik az EU egységes valutáját. Az indokolatlan késedelem sokba kerül a hazai gazdasági szereplőknek és a lakosságnak.

MSZP

Bővebb információ: Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke

Andor László néhány publikációja a forint és a monetáris politika témakörében:

Könyv


Folyóirat-cikk

Online publikáció

A forint bevezetésének 75. évfordulója alkalmából írt újságcikke

Rádióműsor ugyanebben a témában