Belföld | közlemény rasszizmus antiszemitizmus
2012. november 27. 09:22

Az MSZP elhatárolódik az antiszemita kijelentésektől

Megbocsáthatatlan szavak hangzottak el tegnap a Parlamentben. A szélsőjobboldali párt egyik képviselője olyan nyíltan antiszemita kijelentéseket tett, ami minden demokratának elfogadhatatlan. Az MSZP elhatárolódik a legsötétebb Horthy- és nyilas korszakot idéző kijelentésektől.

Nem tűrhetjük, hogy a Magyar Országgyűlésben, a magyar demokratikus közéletben elhangozhassanak ilyen kirekesztő, embertársainkat vallási vagy faji alapon megkülönböztető szavak.

Az MSZP nem véletlenül figyelmeztetett többször is a fasizálódás veszélyeire. Mindig is elítéltük azt a jobboldali politikát, amely cinkos hallgatásával nemcsak eltűri, de bátorítja is az antiszemita, rasszista megnyilvánulásokat.

Orbán Viktort és a Fidesz politikáját tesszük felelőssé, hogy idáig juthatott a magyar politikai közbeszéd.

Felszólítjuk a Fidesz-KDNP-t, késedelem nélkül tűzze napirendre az MSZP gyűlöletbeszédet szankcionáló, korábban elutasított javaslatát és az általunk kezdeményezett, de szintén leszavazott etikai bizottság létrehozását!

Felszólítjuk a Magyar Országgyűlés elnökét, azonnal hívja össze a házbizottságot, és adjon ki elhatárolódó állásfoglalást az ügyben, valamint nyilatkozzon, hogyan kívánja elejét venni a parlamenti szélsőséges megnyilvánulásoknak!

Mesterházy Attila,
pártelnök-frakcióvezető

Steiner Pál,
országgyűlési képviselő