mszp.hu | Belföld | Biztonságpolitika
2024. február 05. 15:28

Az MSZP elkötelezett hazánk védelme, valamint a NATO bővítése mellett

Az MSZP elkötelezett hazánk védelme, valamint a NATO bővítése mellett
Az MSZP kezdeményezte a rendkívüli parlamenti ülés összehívását, hétfőn pedig részt is vett az ülésen a párt, ugyanis továbbra is elkötelezett Magyarország biztonságának garantálása, megóvása mellett. Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője, frakcióvezető-helyettese napirend előtti felszólalásában elmondta, a kormány számtalan ígéretet tett már a svédek NATO-csatlakozásának ratifikálására, azonban mikor erre lehetőség nyílt, minden alkalommal megakadályozták azt.

A „magyar szuverenitás szentélyének” is nevezhető parlamenti ülésteremben egyetlen egy kormánypárti képviselő sem jelent meg, ellenben az Egyesült Államok nagykövetével, aki vette a fáradtságot és ellátogatott az MSZP kezdeményezésére összehívott rendkívüli parlamenti ülésre. Harangozó Tamás elmondta, még mindig vannak olyan közös célok és értékek, olyan vörös vonalak, melyeket nem léphetünk át, annak ellenére, hogy a Fidesz mindent megtesz ennek érdekében. Ilyen ügy a baltás gyilkos szabadon engedése, a terroristáknak és pedofilok segítőinek való kegyelem, ezek olyan esetek, melyek ellent mondanak az erkölcsi normáknak és a közösségi érdekeknek.

„Egy gyilkos vagy egy terrorista elengedése veszélyt jelent a társadalomra. Egy pedofil segítőjének szabadon bocsátása veszélyt jelent a családjainkra, a gyermekeinkre” – emelte ki az MSZP frakcióvezető-helyettese, aki szerint ezek mind olyan vörös vonalak, melyeket józan, felelős politikus sosem lép át, a Fidesz-kormány alatt azonban mégis megtörténtek. Szabadon engedték a baltás gyilkost, Novák Katalin kegyelmet adott annak a Budaházy Györgynek, aki többek között Hiller István házába is belőtt, és kegyelembe részesítette a bicskei gyermekotthon pedofil vezetőjének segítőjét, aki elhallgatásra próbált rábírni olyan gyermekeket, akiket szexuálisan molesztált az igazgató. „Ez a köztársasági elnök méltatlanná vált hivatala betöltésére” – emelte ki az MSZP országgyűlési képviselője.

Felvetődik továbbá az is, mennyire nevezhető kereszténynek és családbarátnak az a kormány, mely ilyen tetteket hajt végre. A Fidesz sokkal inkább csak dobálózik ezekkel a kifejezésekkel, a valóságban egyik szégyenből a másikba löki egész Magyarországot, veszélybe sodorva ezzel hazánk jövőjét, valamint beláthatatlan károkat okoz minden magyarnak.

Az átléphetetlen vörös vonalak közé sorolandó az is, hogy nem játszadozik a kormány sem a saját országának, és szövetségesének a biztonságával sem. Az Alaptörvény 51-es cikke szerint veszélyhelyzet van hazánkban, rendeletekkel kormányoz a kormány az orosz-ukrán háború jelentette fenyegetettség miatt. Így mind hazánknak, mind a NATO-nak egyre több és élesebb kihívással kell szembenéznie. Ennek tükrében a szövetségi rendszerben részes államok, valamint Magyarország békéje és biztonsága elsődleges. Szakértők szerint Svédország csatlakozása a NATO-hoz erős garanciát jelentene a nagyobb mértékű biztonságra. Ezzel szemben a kormány hosszú ideje akadályozza az északi állam az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe való csatlakozását.

Felmerül a kérdés, mennyire békepárti az a kormány, amely másfél éve „szórakozik” a Magyarország békéjét és biztonságát garantáló szövetség bővítésével. A kormányzat ugyanis másfél éve különféle indokokra hivatkozva gáncsolja a svédek csatlakozását. Korábban arra hivatkoztak, a Fidesz országgyűlési frakciójában vannak nézeteltérések, majd 2022 őszére ígérték a ratifikációt, ezt követően azt mondták, nem Magyarország hagyja jóvá utolsóként a svédek csatlakozását. Ezen ígéretek közül egyiket sem tartotta be a fideszes kormány. Legújabban a miniszterelnök arra fogadkozott, az első adandó alkalommal arra fogja kérni a frakciót, ratifikálja a csatlakozást. Ez az alkalom a rendkívüli parlamenti üléssel hétfőn megvalósult, mégsem került sor a svédek csatlakozásának megszavazására.

Harangozó Tamás elmondta, akár az uniót zsarolja a kormány, akár Putyin orosz elnök érdekeit szolgálja, ebbe a hazudozásba már többször bele kellett volna buknia a Fidesznek. Amennyiben pedig a kormány valóban támogatja a svédek csatlakozását, kérdés, miért nem jelentek meg az ülésen a miniszterek, az államtitkárok, a kormánybiztosok, ha ők valóban a kormány álláspontját képviselik, akkor támogatásukkal meglenne a ratifikációhoz szükséges többség. Így pedig pár perc alatt véget érne a botrányos, cinikus és kínos színjáték, ez azonban nagyon úgy tűnik, egyik fideszes miniszternek és államtitkárnak sem érdeke.

Az MSZP ezzel szemben részt vett a rendkívüli ülésen, kezdeményezte azt, hiszen elkötelezett Magyarország megvédése mellett. Továbbra is kezdeményezni fogja a párt a ratifikációt, mert igazi baloldali pártként nem tűrhető a Fidesz által okozott nemzetközi bizonytalanság és szégyen.

Kapcsolódó párttagok