mszp.hu | Belföld
2024. február 01. 11:07

Az MSZP elkötelezett Svédország NATO-csatlakozása mellett

Az MSZP elkötelezett Svédország NATO-csatlakozása mellett
A svéd NATO-csatlakozásról, az MSZP által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésről, valamint a kormány uniós politikájáról is beszélt Harangozó Tamás országgyűlési képviselő, az MSZP frakcióvezető-helyettese az ATV szerda esti Egyenes Beszéd című műsorában.
Harangozó Tamás elmondta, hogy az elmúlt másfél évben szinte minden parlamenti ülés elején kérték, hogy kerüljön napirendre a svéd NATO-csatlakozás ügye, azonban ezt a Fidesz rendszeresen leszavazta. Az MSZP és az ellenzéki pártok álláspontja is világos ennek ügyében, a rendelkezésre álló eszközök közül pedig igyekeztek mindent bevetni az ügy mielőbbi rendezése érdekében. 
 
Orbán Viktor azt nyilatkozta, hogy arra kéri a parlamentet, hogy az első adandó alkalommal szavazzák meg a NATO-bővítést. „Az első adandó alkalom most hétfőn meglesz” – érvelt Harangozó Tamás. 

 
A kormány ezzel a késlekedéssel nem csak lejáratja az országot, hanem egy olyan nemzetnek tesznek keresztbe, akiknek ehhez a védelmi szövetséghez való tartozása komoly biztonsági kérdés. Ezzel a politikával pedig a kormány magára haragítja a svédeket, akik Európa egyik legerősebb haderejével rendelkeznek.  
 
Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a kormány az ukrajnai támogatás meg nem szavazása tekintetében is magára maradt. Orbán Viktor vélhetően az összes meghatározó uniós pártcsalád vereségét szeretné elérni, hogy a maga fajta populista erők legyenek a későbbiekben meghatározók. 
 
Harangozó Tamás emlékeztetett, hogy az MSZP éppen egy aláírásgyűjtő kampányt indított az ellenzék együttműködése érdekében. Az MSZP által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülés pedig jó példája annak, hogy ha az ellenzék együttműködik, akkor képes lehet eredményeket elérni. 
 

Kapcsolódó párttagok