Az MSZP elnöksége mai ülésén megtárgyalta a DK elnökségének javaslatát

Az MSZP elnöksége mai ülésén megtárgyalta a Demokratikus Koalíció elnökségének javaslatát a két párt közötti együttműködés alapelveiről.

1. Ennek több pontját az MSZP elnöksége elvi okok miatt jelenlegi formájában nem tudja elfogadni. Ezek közül a két legfontosabb okot szeretnénk ismertetni:

- A DK írásos javaslatában szereplő első, második és hatodik pont a mi értelmezésünk szerint az Együtt 2014-PM Szövetséggel kötött megállapodás felnyitása nélkül nem teljesíthető. A megállapodás megváltoztatása nem az MSZP egyoldalú akaratán múlik, hanem az Együtt 2014-PM Szövetség szándékától, akaratától is. Mi a magunk részéről jelezni szeretnénk, hogy a megkötött jó megállapodást, amely létrehozta a kormányváltók szövetségét és valós esélyt ad Orbán Viktor és rendszerének leváltásához, nem kívánjuk felnyitni.

- Az MSZP nem választási megállapodást, hanem politikai szövetséget kötött. A partnerek jó kormányzásban érdekeltek, ennek alapfeltétele a stabil kormányzati többség, azért hogy kivezessük Magyarországot az Orbán-kormány okozta társadalmi, gazdasági és demokratikus válságból. Ez jóval túlmutat a DK 4. pontja által javasolt célokon, amely pusztán választási szövetséget ajánl.
 
2. Örömmel vettük, hogy a „Demokratikus Koalíció elfogadja a 2013. augusztusi keltezésű, az ellenzéki együttműködés alapelveire vonatkozó” javaslatunkat. Ugyanakkor továbbra is várjuk válaszukat, hogy a fenti dokumentum melléklete, a jó és stabil kormányzás alapját képező 2013. július 16-án Bajnai Gordonnal megkötött „MEGÁLLAPODÁS közpolitikai alapelvekről a Magyar Szocialista Párt és az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség között” című dokumentum is maradéktalanul elfogadható a Demokratikus Koalíció számára.

Az MSZP Országos Elnöksége

 

A demokratikus Koalíció elnökségének javaslata >>>

Elvi szempontok >>>

Megállapodás közpolitikai alapelvekről >>>

Levél Mesterházy Attilának >>>