mszp.hu | Belföld
2023. március 22. 13:03

Az MSZP első elnökének születése 100. évfordulóján Baloldalért Díjat adományozott

Az MSZP első elnökének születése 100. évfordulóján Baloldalért Díjat adományozott
Az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre a szerdai emlékkonferencián átadta posztumusz Baloldalért Díjat a párt első elnökének, melyet fia vett át. Az esemény díszvendége Heinz Fischer, az Osztrák Szövetségi Köztársaság egykori elnöke volt. Ezt megelőzően kedden a volt elnök sírhelyénél rótták le tiszteletüket az MSZP politikusai.

Az emlékkonferenciát komoly érdeklődés övezte. A rendezvényt Egry Gábor történész, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója nyitotta meg, majd a keddi Óbudai Temetőben zajlott közös megemlékezésről készült kisfilm levetítése után a Magyar Szocialista Párt társelnöke, Kunhalmi Ágnes mondott nyitóbeszédet.

Kunhalmi Ágnes elmondta: nagyon fontos megőrizni az MSZP első elnökének emlékét, mert a múlt alapján lehet felvázolni a jövő vízióját is. Ezért kell megtalálni, mintegy kapaszkodóként, azokat az embereket, akik segítenek a jövő alakításában. A konferencia egyben a szociáldemokrácia 133 évére is lehetőséget ad emlékezni. A társadalmi haladásért, a munkások jogaiért és az általános választójogért való küzdelmet fontos észben tartani. Az elődök a szakszervezetekre támaszkodva vívták meg harcaikat, a vívmányokért pedig mindig újra és újra meg kell harcolni. Nyers Rezső államminiszterré válása után az MSZMP utolsó, az MSZP első elnökévé vált. A békés rendszerváltásért rengeteget tett a háttérben, az olyan politikusok nélkül, mint ő, nem jöhetett volna létre a békés, gördülékeny rendszerváltás. Az MSZP megalakításában való részvétellel rengeteget tett a baloldal fennmaradásáért, és az MSZP későbbi sikereit is megalapozta tetteivel. „Ez a rendezvény is hozzájárul a hazai baloldal identitásának újragondolásához”, ezért pedig nap mint nap tenni kell, mondta el a társelnök.

Földes György történész, a Politikatörténeti Intézet volt főigazgatója előadásában elmondta, nem kötelező megemlékezni a fontos elöljáróinkról, de politikai, erkölcsi felelősségünk azt diktálja, hogy példát vegyünk róluk. „Aki politikusokról emlékezik meg, az kockázatot vállal, aki elődeiről emlékezik meg, az komoly bírálatokat szabadíthat magára” – mondta a korábbi főigazgató, hozzátéve: ma sokkal nehezebb választást nyerni, mint korábban. Az Alaptörvény átformálása, a történelem megmásítása és az előző rendszerek képének elcsúfítása mind hozzájárul a közelmúlt baloldali kudarcaihoz. „A történelem meghamisítására való törekvésnek ki kell váltania ellenállást” – hívta fel a figyelmet Földes György. Meg kell védenünk saját hagyományainkat, tisztelni kell az ellenfél hagyományait, valamint tisztelettel kell tekinteni a saját hagyományainkra is. A 21. századi progressziót is segíti az MSZP első elnökének emléke, meghatározó, jelentős politikus volt, aki hűen képviselte elveit.

A Politikatörténeti Intézet korábbi főigazgatójának beszédét követően Heinz Fischer, az Osztrák Szövetségi Köztársaság volt elnöke mondta el gondolatait a szociáldemokráciáról. Kiemelte, politikai karrierjének kezdetén a menekültügyekkel kellett foglalkoznia, a magyarországi történéseket pedig nagyon közelről tudta követni. „A kezdetek óta sok minden változott, a szociáldemokrácia alapértékeinek érvényessége azonban megmaradt, ezekből pedig nem engedhetünk” – foglalta össze Heinz Fischer. „A szociáldemokrácia egyik legfontosabb feladata az alapelvei, értékei, fő ideái, a gyorsan változó társadalom melletti alakítása, méghozzá úgy, hogy a lényegét közben ne veszítse el. A 21. század nem a végét jelenti a szociáldemokráciának, hanem az átalakulását. Magyarországon a szociáldemokrácia jelenleg nehéz helyzetben van. A demokrácia korlátozása, a média elnyomása, az erős nacionalizmus, a választási törvény átalakítása nem tolerálható. „A csöndes patriotizmus elfogadható, de az agresszív nacionalizmus nem” – emelte ki az osztrák politikus. Az elmúlt évtizedek legfontosabb tanulságai, hogy a jogállamiság nélkülözhetetlen, a hatalom ellenőrzése pedig elkerülhetetlen. Az ENSZ céljait támogatni kell, előtérbe helyezni a fenntartató fejlesztési célokat, hiszen a szociáldemokrácia céljaival ezek összeegyeztethetők. A szociáldemokratáknak fontos válaszokat találni a jelenlegi égető problémákra. „Meg kell találni a helyes irányt és azon haladni, ez a szociáldemokrácia fő feladata” – összegezte Heinz Fischer.

Heinz Fischer beszédét követően Harangozó Gábor, a Szociális Demokráciáért Intézet programigazgatója, az MSZP alelnöke mondott rövid beszédet, majd az MSZP társelnökei, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre adta át posztumusz a Baloldalért Díjat Nyers Rezsőnek, aki helyett fia, ifjabb Nyers Rezső vette át az elismerést.