Belföld | családpolitika KDNP
2012. november 17. 15:58

Az MSZP elutasítja a KDNP családokat megkülönböztető javaslatait

Az MSZP diszkriminatívnak tartja, ezért elutasítja azokat a KDNP-s javaslatokat, amelyek megkülönböztetnék a házasságban, illetve az élettársi kapcsolatban élő családokat.  

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP elnökségi tagja szombati budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette: ha a Fidesz elfogadja a polgári törvénykönyv (Ptk.) KDNP által javasolt módosításait, akkor az MSZP kénytelen lesz elutasítani az új jogszabályt.

Elmondta, a KDNP egyebek mellett olyan javaslat elfogadását szorgalmazza, amely szerint az élettársi kapcsolatot polgárjogi társasági szerződéses viszonynak kell tekinteni, és akként is kell szabályozni. Ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy ma a gyerekek 42 százaléka nem házasságban, hanem "egyéb kapcsolatban", élettársi viszonyból születik, ezért szerinte megengedhetetlen a megkülönböztetés.    

A politikus kiemelte, hogy az élettársak közötti viszonyt az európai államok többségében családjogi kapcsolatnak tekintik, még akkor is, ha jogi elismertségét és támogatását nem emelik a házasságéval azonos szintre.

Kormos Kata, a párt szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a kormány a KDNP javaslatai alapján fogadja el az új Ptk.-t, akkor a bejegyzett élettársi kapcsolaton alapuló családok nem lesznek jogosultak azokra a kedvezményekre, amelyek a házasságban élőket megilletik.

Úgy fogalmazott, "miközben a családok szentségéről papol a kormány", illetve a KDNP, eközben megalázó törvényeket alkotnak, melyek hátrányosan érintik a legtöbb magyar családot, ám mint mondta, ezt a diszkriminációt az MSZP határozottan elutasítja.