mszp.hu | Belföld
2024. július 02. 09:37

Az MSZP elvárásai az Orbán–Zelenszkij találkozóval kapcsolatban

Az MSZP elvárásai az Orbán–Zelenszkij találkozóval kapcsolatban
Orbán Viktor Ukrajnába utazott az EU soros elnökségét ellátó ország vezetőjeként, és találkozik Zelenszkij elnökkel is, az MSZP az alábbi elvárásokat teszi közzé:
  • Orbán Viktor Ukrajnában képviselje az európai állampolgárok többségének véleményét, miszerint szolidaritást vállalunk a megtámadott országgal, de azt is akarjuk, hogy a politikai vezetők sokkal többet tegyenek a diplomácia útján is azért, hogy ez a háború véget érjen.
  • Felelőtlennek tartjuk azokat az állami vezetőket és véleményformáló személyiségeket, akik a háború eszkalációját szorgalmazzák. Különösképpen ellenezzük, hogy az EU országaiból, így Magyarországról is katonákat küldjenek Ukrajnába. Megvetjük azokat, akik az ukránokat az EU és a NATO részéről beválthatatlan ígéretekkel veszik rá a súlyos áldozathozatalra.
  • A Fidesz a háború ügyében kettős beszédet folytatott: itthon a szankciókat bírálta, de Brüsszelben minden szankciót megszavazott. Békepártinak tüntette fel magát, de nem állt ki határozottan a nemzetközi jog védelméért. Egyenes beszédre van szükség, ami belátható időn belül elvezethet egy tűzszünethez, majd pedig békéhez Ukrajnában.
  • Ebből a háborúból óriási hadiipari profitok keletkeznek, különösképpen a tengerentúlon. Folyamatosan halljuk, hogy az európaiak még többet költsenek fegyverkezésre, miközben lenyomják a béreket, a nyugdíjakat és tovább mélyül a megélhetési válság. Mi nemet mondunk arra, hogy a hadiipari biznisz és a nagyhatalmi vetélkedés fontosabb legyen, mint az ukrán életek, az épített és a természeti környezet megóvása.
  • Az emberi élet és a dolgozó családok biztonságának megóvása a legfontosabb. Hazánk az 1990-es években már megtapasztalta, milyen az, ha a velünk szomszédos országokban háború zajlik. Az anyagi károkat és demográfiai következményeket évtizedek múlva is szenvedni fogjuk. Az orosz agresszió folytatódása is veszélyezteti hazánk és nemzetünk biztonságát, ezért annak mihamarabb véget kell vetni.

Komjáthi Imre, az MSZP országgyűlési képviselője

Andor László volt uniós biztos, az MSZP elnökségi tagja