2012. február 13. 20:10

Az MSZP EP-delegációja visszautasítja Orbán Viktor vádjait

Az MSZP EP-delegációja határozottan visszautasítja Orbán Viktornak az Országgyűlés mai ülésén tett kijelentését, amellyel a miniszterelnök hazug módon azt sugalmazta, hogy a magyar szocialista EP-képviselők nem állnak ki a magyar érdekek mellett. "Többpárti demokráciában nem egyetlen politikai erő szabja meg a nemzeti érdeket. Ez utoljára a kommunista időszakban volt így. A nemzeti érdek nem egyenlő azzal, amit a Fidesz annak nyilvánít. Orbán Viktor márpedig úgy véli, ő egy személyben a haza, a nemzeti érdek védelme pedig egyenlő azzal, hogy külföldön az ő és kormánya elhibázott politikáját mentegetik. Magyarországnak pedig éppen ez a politika kelti rossz hírét. A demokratikus alapértékek, alapjogok tiszteletben tartása, a felelős gazdaságpolitika, a független igazságügy, a médiaszabadság és általában véve a jogbiztonság visszaállítása elsősorban a magyar állampolgárok érdeke. Ebből a szempontból nemhogy nemzetietlen, sőt, a nemzeti érdekeket szolgálja, ha hiteles, tárgyilagos tájékoztatást nyújtunk az európai döntéshozóknak" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője.

Az MSZP EP-delegációja emlékezteti a kormányfőt arra, hogy eltérően a Fidesz elzárkózó magatartásától, a nemzeti jelentőségű ügyekben az MSZP EP-delegációja mindig is nyitott volt az együttműködésre úgy a magyar kormánnyal, mint a Fidesz EP-delegációjával. Ha Orbán Viktor nem így látja, az azért van, mert a Fidesz összetéveszti a nemzeti érdeket a párt önös érdekeivel. "A magyar szocialisták mindenben partnerek voltak, és most is azok, amennyiben olyan ügyről van szó, ami az ország boldogulását szolgálja. Nem igaz, hogy Orbán Viktor nem tud arról, hogy a magyar EU-elnökségi félév alatt mindvégig hangsúlyoztuk, hogy első számú prioritást jelent számunkra az elnökség sikere. Nem igaz, hogy a kormányfő nem tud arról, milyen hangsúlyosan támogatták a magyar szocialisták a gazdasági kormányzás hatos csomagja, az Európai Roma Stratégia vagy a Duna Stratégia elfogadását. Nem igaz, hogy a miniszterelnök nem tud arról, hogyan léptünk fel a 2007-13-mas és a 2014-20-as többéves költségvetési keretek tárgyalásakor annak érdekében, hogy Magyarország minél több forráshoz jusson. Nem igaz, hogy a miniszterelnök nem tudja, milyen sokat tett az MSZP EP-delegációja Magyarország érdekében a Közös Agrárpolitika, a Kohéziós Politika vagy a klímavagyon megtartása terén." - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője.

A szocialista delegációvezető felszólította Orbánt, hasonlítsa össze, hogy a Fidesz milyen hangnemet engedett meg magának az utóbbi években a Gyurcsány-kormány és a Bajnai-kormány bírálatakor, s ezzel szemben az MSZP EP-delegációja részéről megfogalmazott bírálatok stílusában is mennyire visszafogottak. Elmondta, az MSZP EP-delegációja számára akár hízelgőnek is mondható, ha a magyar miniszterelnöknek még ez a visszafogott, tárgyilagos tevékenység is fennakadt a torkán.

"Az, hogy tartalmilag határozottak voltunk, egy dolog indokolja: az Orbán-kormánynak a demokráciát leromboló intézkedései, az országot csődközelbe juttató gazdaságpolitikája az európai politikai elit döntő többségében elérte a kritikus szintet." - hangsúlyozta Tabajdi. "Sajnos a demokratikus intézményrendszer lebontása miatt Magyarországon alig van lehetőség ezen viták lefolytatására. " - tette hozzá.  Tabajdi aláhúzta: az utókor fogja eldönteni, hogy ki az, aki használt a nemzeti érdeknek, és ki az, aki nem, hogy ki szolgálta az ország érdekeit, és ki az, aki ehelyett egy párt érdekét szolgálta.