mszp.hu | Belföld
2024. április 23. 12:13

Az MSZP érdemi lépéseket sürget a gyermekvédelem területén

Az MSZP érdemi lépéseket sürget a gyermekvédelem területén
A gyermekvédelmi rendszer legégetőbb problémáiról és a kormány ezekre adott hatástalan válaszlépéseiről fejtette ki véleményét Korózs Lajos kedd reggel az ATV Start című műsorában. Az MSZP alelnöke a bicskei botrány példáján mutatta be, mekkora a baj a gyermekvédelemben. Mint mondta, érdemi lépésekre lenne szükség, a kormány azonban ezeket rendre elmulasztja. Az Alaptörvény-módosítással a rendszer problémái korántsem oldódnak meg, így a szakemberhiány, az alulfinanszírozottság továbbra is megmarad.

A bicskei pedofilügy és kegyelmi botrány kirobbanását követően Orbán Viktor miniszterelnök a gyermekvédelmi törvény szigorítását ígérte, erről azonban már hónapok óta semmilyen konkrét információ nincs. Korózs Lajos két dolgot emelt ki: a kormány Alaptörvény-módosítással akarja megoldani a gyermekvédelem problémáit, valamint a Büntető Törvénykönyv szigorítását is tervezik ennek érdekében. A szocialista politikus szerint ezek egyike sem fogja elhozni a szükséges javulást a gyermekvédelemben, hiszen ezeknek semmi közük a gyámügyi törvényhez, mely valóban a szféra problémáival foglalkozik. A gond valójában abban rejlik, hogy van egy, a szakemberek szerint is jól működő gyermekvédelmi törvény, melynek nem szerez érvényt a kormány. Ahhoz, hogy erre fény derüljön, szükség volt a kegyelmi ügyre, valamint a magyar társadalom hatalmas felháborodására.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a készülő, szigorúbb gyermekvédelmi törvényből azt emelte ki, hogy a pedofil bűncselekmények sosem fognak elévülni, sosem lesz „tiszta lapja” az elkövetőknek. Korózs Lajos erre reflektálva emlékeztetett, bizonyos esetekben jelenleg is lehetőséget biztosít a Büntető Törvénykönyv arra, hogy végérvényesen eltiltsák az elkövetőt  a gyermekekkel való foglalkozástól. A törvény szigorítása indokolt lehet, azonban fontos lenne a gyermekvédelmi jelzőrendszert is felülvizsgálni, hiszen rendszerszintű problémákat hozott felszínre a kegyelmi ügy.

Az MSZP alelnöke Balog Zoltán református püspök szerepére is rávilágított, aki szintén felelős volt a gyermekvédelmi rendszer működéséért, hiszen hat éven keresztül miniszterként, korábban pedig államtitkárként dolgozott ezen a területen. Őt – ugyanezen posztokat bejárva – követte Novák Katalin volt köztársasági elnök, akinek karrierje végét a kegyelmi botrány jelentette. Lázár János építési és közlekedési miniszter pedig a napokban Egerben úgy fogalmazott Novák Katalinról, „ilyen ember nem illik se közénk, sem fölénk”.

Korózs Lajos emlékeztetett, egy gondozott fiú – Szabolcs - halála kellett ahhoz, hogy fény derüljön a bicskei gyermekotthonban történtekre. Az egész ügy borzalmát pedig jól mutatja, hogy az intézményvezető - aki bántalmazta a fiút - V. János szervezte meg a gyermek számára a halotti tort.

A kormányzati tervekben az intézményvezetők pszichológiai alkalmassági vizsgálata is megjelenik. „Jó reggelt kívánok, régen így kellett volna!” – kommentálta a hírt Korózs Lajos. Szerinte azonban az Alaptörvény-módosítással a rendszer problémái korántsem oldódnak meg, így a szakemberhiány, az alulfinanszírozottság továbbra is megmarad.

Az MSZP civil szervezetekkel karöltve, szakemberek bevonásával megalkotott egy gyermekvédelmi határozati javaslatot, melyről a múlt hét folyamán tárgyalt az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága, ott azonban a fideszes képviselők ellehetetlenítették a javaslat parlament elé kerülését.

„Arról van szó, hogy közel egy évtizede felderítésre került, hogy áldatlan állapotok vannak Kalocsán, Gödön, Bicskén, mert ami Bicskén történt, az csak a jéghegy csúcsa. Ezekkel kellene foglalkozni a kormánynak és érdemi intézkedéseket hozni, ezt viszont elmulasztotta” – zárta gondolatait Korózs Lajos.

Kapcsolódó párttagok