MTI/mszp.hu
2011. október 24. 09:10

Az MSZP és a Societas felavatta "Orbán Viktor hűlt helyét" az Astoriánál

Az MSZP szóvivője és a Societas elnöke vasárnap felavatta "Orbán Viktor hűlt helyét" az Astoriánál, a Fidesz korábbi nagygyűléseinek helyszínén; a politikusok véleménye szerint a miniszterelnöknek október 23-án illene Magyarországon lennie, e helyett azonban Brüsszelben, az EU-csúcson tartózkodik.


Török Zsolt, a szocialisták szóvivője azt mondta: október 23-a a szabadság, a köztársaság ünnepe, de a miniszterelnökön kívül más közjogi méltóság sincs Magyarországon, illetve nem is nagyon jelennek meg semmilyen nyilvános eseményen. Mesterházy Attila pártelnök szavait idézve a szóvivő azt mondta: valószínűleg lelkiismeret-furdalásuk lehet, hiszen a szabadság és köztársaság ünnepén "nem éppen szabadságot, hanem a szabadság korlátozását sikerült megteremteniük" az elmúlt tizenöt hónapban.

Sass Szabolcs, a Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom elnöke és a szervezet több tagja krétával rajzolta fel a Múzeum körút és a Rákóczi út találkozásánál, az aluljáró előtti járdára: "Orbán Viktor hűlt helye".


A Societas elnöke azt mondta, Orbán Viktor, akinek az elmúlt években és hetekben a legfontosabb volt 1956 emléke, maga sem tiszteli meg a nemzeti ünnepet, magatartása szégyen az országra és rá nézve is. Szavai szerint, értik, hogy miért nincs itt a kormányfő: nem tudna mit mondani "az őt éltető tömegnek, ha egyáltalán ma még élteti őt ugyanazon tömeg", mert már nem ígérgethet.

Török Zsolt arra a kérdésre, hogy MSZP szerint nem kellene-e ott lennie a miniszterelnöknek a brüsszeli EU-csúcson, azt mondta: Orbán Viktornak - ha Bibó-kollégistaként visszaemlékszik magára - illene október 23-án Magyarországon lennie, hiszen ő maga fogalmazott úgy, Brüsszel nem Moszkva. "Akkor viszont nem illik füttyentésekre odaszaladni" - tette hozzá a szóvivő.