2011. november 15. 16:27

Az MSZP és a szakszervezetek javaslatai az új Munka törvénykönyvéhez

A csökkenő béreket, általánosan romló munkafeltételeket és növekvő munkavállalói kiszolgáltatottságot eredményező új Munka törvénykönyve a kormány képviselőin kívül mindenki számára elfogadhatatlan. Nem véletlenül.

Nem véletlen, hogy az ellenzéki pártok eddig már összesen 681 (!) módosító indítványt nyújtottak be a kormány előkészítetlenül és egyoldalúan beterjesztett tervezetéhez. Ebből több mint félezret az MSZP jegyez, szintén nem véletlenül: a szocialista párt az érdemi vita érdekében a szakszervezetek összes, a munkavállalói jogok védelmét célzó javaslatát a Parlament elé terjesztette.

Talán az sem nem véletlen, hogy már az ENSZ Munkaügyi Szervezete is többoldalú konzultációt, ”konstruktív párbeszédet” sürget a kormány által egyoldalúan beterjesztett tervezet kapcsán: a munkavállalói jogok csorbítása, a kötelezettségek (például a kártérítési felelősség) aránytalan emelése, a műszakpótlékok csökkentése, vagy a szakszervezetek ellehetetlenítése több tucat hazai és nemzetközi normát sért.

Az MSZP továbbra is támogatja a munkaerőpiac rugalmasabbá tételét célzó kormányzati szándékot. Azonban az új törvény jelen formájában a munkaerőpiac rugalmasságát, a foglalkoztatás felpezsdülését nem fogja eredményezni. Több munkát, kevesebb bért és növekvő munkavállalói kiszolgáltatottságot viszont annál inkább.

Gúr Nándor,
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke,
országgyűlési képviselő