mszp.hu | Belföld
2019. szeptember 04. 16:19

Az MSZP és az Összefogás a közjegyzős devizahiteleseket is védi!

Az MSZP és az Összefogás a közjegyzős devizahiteleseket is védi!
A kormány és a közjegyzői kamara felelősségét megállapító kezdeményezés mellé áll az MSZP és az összefogás – erről tartott Budapesten szerdán sajtótájékoztatót Dr. Szakács László, az MSZP elnökhelyettese és Szepesházi Péter volt bíró, ügyvéd, jogvédő, az Összefogás II. kerületi képviselőjelöltje.
Megdöbbentő idézetre hívta fel a figyelmet Szepesházi Péter a közjegyzői kamara elnökétől, Tóth Ádámtól, aki a közjegyzői okiratba való foglalás banki költségként való szabályozásának lehetősége kapcsán azt mondta: „(…) A közjegyző az ügyletben leginkább a bank érdekét képviseli.” Ezzel indítva ismertette az adóskamara kezdeményezését valamint annak előzményeit Szepesházi a MOKK elnökének nyilatkozatára hivatkozva.
 
Szepesházi elmondta, a kamara egy olyan petíció indított, amelyben a közjegyzői kamara elnökének lemondását követeli, mivel a közjegyzői törvény paragrafusai pártatlanságot és a törvényesség megőrzésének szerepét írják elő a közjegyzőknek, akiknek meg kell védeniük minden tisztességes szereplőt, ám a közjegyzői okiratba foglalt szerződések per nélkül végrehajthatóvá váltak.
 
Ennek következményeit Dr. Szakács László, az MSZP elnökhelyettese ismertette: „A végrehajtások 70%-a e közjegyzők eljárásával kezdődik, melynek folyományaként rendőrökkel raknak ki magyar családokat az utcára. A kormány letagadja, hogy ez a probléma létezik, közben pedig tízezrével lakoltatnak ki magyar családokat.”
 
Szakács a 2015-ös kormány-EBRD paktumra hivatkozott, amely tartalmazza, hogy Orbán Viktor vállalja, hogy a magyar családok kilakoltatása elé nem fog semmilyen akadályt gördíteni a magyar kormány, és vállalja, hogy Magyarországon a bankok jövedelmezőségét bármennyire is csökkentő szabályozást nem fog elfogadni. 
 
Miután a szocialista elnökhelyettes ismertette a jelenlegi kormány súlyos tetteit az ügyben, támogatásáról biztosította az adóskamrát. „A kormány felé hivatalos kérdésünk, hogy a családok évében tavaly hány magyar családot lakoltattak ki, hány ezer magyar családot tettek ki az utcára a végrehajtók az EBRD paktum miatt?
 
A másik kérdésünk pedig, hogy ebben az évben, amikor a kormány »oly nagyon« támogatja a családokat, eddig hány és ezt követően még hány magyar családot fognak kitenni az otthonából azért, mert a bankok nem értettek ahhoz, amit csináltak? Becsapták és megtévesztették az ügyfeleket; a jegybank nem tudja, hogyan mozog a deviza; a közjegyző nem védi az adósokat; a bíróság értelmezget, a végrehajtó pedig rendőrt hív” – ismertette Dr. Szakács László, az MSZP elnökhelyettese a rendszer jogsértő és aggályos működését.