mszp.hu | Belföld
2020. május 04. 14:48

Az MSZP fegyvere az igazságbeszéd: kifejezzük véleményünket a kormányplakátokon!

Az MSZP fegyvere az igazságbeszéd: kifejezzük véleményünket a kormányplakátokon!
Igazságbeszéddel fog küzdeni az MSZP: kérünk mindenkit, pártállásra való tekintet nélkül támogassák petíciós kampányunkat az emberek védelmére.

Véleménycsíkkal fogjuk ellátni a kormány hazug propagandaplakátjait – mondta Tóth Bertalan pártelnök és Komjáthi Imre alelnök hétfőn, sajtótájékoztatón.

Tóth Bertalan megköszönte az emberek „példaértékű” fegyelmezettségét és egymásra való odafigyelését, de „elképesztőnek” és „felháborítónak” nevezte a kormány „igazságot elfedő” plakátkampányát, aminek az árából „nagyon sok magyar embernek tudna segíteni”.

„A MSZP felveszi a harcot a hazugsághadjárattal szemben. Fegyverünk, ahogy mondtam, az igazságbeszéd, az emberek védelmében” – jelentette ki.

„A kormánynak hazug propagandára van pénze, az emberek megvédésére azonban nem ad. (…) A család, a barátok megmentésére van pénz, (van) a focira, méregdrága plakátkampányra; az emberek védelmére azonban nincs!” – háborgott.

Petíciós kampányában a párt követeli a tömeges tesztelést; béremelést az egészségügyi és a szociális dolgozóknak; hogy az állam vállalja át a bérek és járulékaik 80%-át a mikro, kis- és középvállalatoknál; a munkanélküli ellátás 9 hónapra való meghosszabbítását és összegének minimum nettó 100.000 forintra emelését; a családi pótlék, a GYES, a GYET és az anyasági támogatás megduplázását; 6,5%-os nyugdíjemelést 2020-ra, a nyugdíjkiegészítés azonnali kifizetését és az átlag alatti nyugdíjban részesülők számára egyszeri 20.000 forintos támogatást; és hogy az energiaárak csökkenése miatt a magyar családok átlagfogyasztásig három hónapon keresztül ne fizessenek az áramért, a gázellátásért és a távhőszolgáltatásért.

A pártelnök elmondta: az MSZP már a járvány kezdetén javasolta, hogy a kormány a nemzeti konzultációra és a plakátkampányokra a fordítandó közpénzt fordítsa a védekezésre. Költse az egészségügyre, a munkahelyek megtartására, a munka nélkül maradt emberek, a családok támogatására. Duplázza meg a 10 éve nem emelt családi pótlékot, a nyugdíjasokat segítse meg, mert már februárban elolvadt a 2,6%-os idei nyugdíjemelésük.

A Fidesz minderre nemet mondott. A tömeges tesztelés a mai napig nem indult el, és „nemet mondott a kormány hibájából munkanélkülivé vált tömegek valódi támogatására” is – mutatott rá.

Komjáthi Imre alelnök azt mondta: „nem boldogulnak a kormányzással”, ezért önleleplezően eltitkolnak adatokat és „hazugságokkal telerakott plakátokkal szórják tele az országot”.

Az ígért „gigantikus mentőcsomag” meg a bértámogatás csak „parasztvakítás”: több tízezer vállalkozás és több millió foglalkoztatott közül egy május 1-jei államtitkári bejelentés alapján „körülbelül 500 vállalkozás, azaz néhány ezer dolgozó vette igénybe ezt a ’gigantikus mentőcsomagot’”.

„A bértámogatás olyan jól sikerült, hogy Borsodban hajnalban a munkásbuszokon, amiken egyébként 30-40 fő szokott utazni, most 10-15 fő jó esetben, ha utazik”, és emberek tömegeinek kell a főbérlőhöz fordulni, mert elvesztették állásukat, és nem tudnak albérletet fizetni.

Csehországban Szlovákiában és Romániában „meg tudják azt tenni a kormányok, hogy valóban az emberek megmentésével foglalkoznak, nem pedig önfényezéssel”; ott a teljes bértámogatás 80%-át is oda tudják adni az embereknek az átmeneti időszak átvészelésére.

„Nálunk ez 35%. Szégyelljék magukat!” – mondta az alelnök.

„Önleleplezőnek” és „cinikusnak” nevezte, hogy a kormány kioktatja az embereket, a munkaügyi adatokat viszont eltünteti: márciusig, „amíg hozsannázni lehetett arról, hogy milyen fantasztikus, hogy történelmi mélyponton van a munkanélküliség”, korra, nemre és iskolai végzettségre lebontva közölték, hányan kapnak álláskeresési járadékot, mostanra azonban ezeket az adatokat eltüntették.

Ezért úgy döntött: tettekben is kifejti véleményét, nemcsak online vagy sajtótájékoztatón.
„Figyelembe véve az operatív törzs ajánlásait, egészségügyi sétáim alkalmával felkeresek egy-egy ilyen hazugságplakátot és az alábbi véleménynyilvánító csíkkal fogom ellátni: Ne kampányoljatok, hanem kormányozzatok! Ne hazudozzatok, hanem dolgozzatok! Ne propagandára, hanem az emberek védelmére költsetek!”

Kérte, minél többen írják alá az MSZP petícóját, aki pedig csatlakozna „önálló egészségügyi sétáihoz”, az neki jelezze: a ragasztható csíkokat el fogják hozzájuk juttatni.

A petíciót itt lehet aláírni: https://mszp.hu/emberekvedelmeben