mszp.hu | Belföld
2024. március 06. 13:29

Az MSZP felelősségteljes pártként nem vesz részt az ellenzéki sárdobálásban

Az MSZP felelősségteljes pártként nem vesz részt az ellenzéki sárdobálásban
Sulyok Tamásnak mindenképpen meg kell szólalni édesapja múltját illető kijelentései kapcsán, a hallgatás semmiképp nem jó megoldás. Kunhalmi Ágnes a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában az új államfőről beszélt, valamint az ellenzéki pártok sárdobálásáról, és arról, az MSZP miképp kínál alternatív utat.

Kunhalmi Ágnes kedden levélben kereste meg az aznap hivatalba lépő Sulyok Tamást, azzal kapcsolatban, hogy miért állított valótlanságot édesapja múltja kapcsán. Az MSZP társelnöke elmondta, mindenképp megvárta, míg Sulyok hivatalosan is köztársasági elnök lesz, így országgyűlési képviselőként már az államfőt első napján arra kérte, tisztázza kijelentéseit.

Nem szabad előre elítélni azonban Sulyokot, meg kell adni a lehetőséget arra, megmagyarázza mondatait, ugyanis az is elfogadható, ha csupán családi legendáriumokról beszélt, azonban mindenképp tudni kell, szándékosan mondott-e valótlanságot vagy véletlen.

A köztársasági elnöki pozíció már a kormánypárti szavazók számára sem hordozza magában korábbi megbecsültségét, az ellenzékieknek pedig már 2010 óta nem testesíti meg a nemzet egységét az államfő. Sulyok Tamás minden órával, minden nappal tovább növekvő hallgatásával magának és az egész nemzetnek is árt.

Az államfő részéről a szótlanság valaminek az eltitkolási szándékát is jelentheti, ennek azonban a hátterében állhat egy kormányzati utasítás is, lehet, hogy arra számítanak, előbb-utóbb elmúlik az érdeklődés az ügy iránt. A kormányzati propaganda pedig a sajtóorgánumokat is blokkolhatja, ez megmutatkozott Novák Katalin kegyelmi botrányában is, vidékre jóval később – vagy egyáltalán nem – jutott el az események híre. Az időhúzással a kormány időt nyerhet, azonban muszáj lesz megszólalnia Sulyoknak, kérdés, hogy mit mondhatna. Kunhalmi Ágnes szerint az államfő beismerhetné akár tévedését is, a lényeg, hogy valamit mondjon. Jelen esetben nem azzal van a baj, hogy kinek mit tett a felmenője, a probléma az, hogy hazudott Sulyok. Az ellenzéki és a kormánypárti szavazók felé is köti kötelezettsége, tisztázza kijelentéseit.

Az MSZP társelnöke szerint országgyűlési képviselőként feltett kérdésére remélhetőleg fog választ kapni, azonban Sulyok személyével nem csak ilyen tekintetben kell foglalkozni, hanem érdemes végigtekinteni azon döntéseit, melyeket az Alkotmánybíróság elnökeként hozott. Ezek is mind azt támasztják alá, a „Fidesz szekerét tolja”.  Mindezeket összevetve tehát az várható, hogy Orbán újabb bábja került államfői pozícióba, méghozzá olyan ember, aki morálisan is kifogásolható.

Kunhalmi Ágnes rámutatott, a jelenlegi sárdobálás és versengés az ellenzéki oldalon csak Orbán Viktornak kedvez. Régóta nem számít bizonyos ellenzéki pártoknak, hogyan lehetne visszaszorítani a kormánypártot, hanem csak az, hogy kinek lesz egy, kettő vagy három mandátuma az EP-választáson, valamint, hogy ki tud durvábban fogalmazni bizonyos kérdésekben. Ebben minden pártnak felelőssége van, az MSZP éppen ezért úgy gondolja, nem visz előre a sárdobálás, ebből kimarad a párt. Amennyiben a többiek továbbra is ezen az úton haladnak, akkor az MSZP a saját elképzeléseit fogja megvalósítani és arra fogja kérni a választókat, szavazzanak rá.

Az eddig kötött megállapodások kötik az MSZP-t, ezekhez tartja is magát a párt, számos kérdés azonban még sem Budapesten, sem vidéken nincs lezárva. Ha minden párt a saját pecsenyéjét sütögeti, akkor az MSZP azt kéri a választóktól, a Fidesz mandátumainak csökkentéséért, szavazzanak az emberek az MSZP-re és Tüttő Katára. A szavazók és az MSZP is tudja, mit kellett volna tenni abban a történelmi helyzetben, melyet Novák botránya okozott. Ha ezt az ellenzék nem tudja kihasználni, az felháborító, mondta el Kunhalmi Ágnes. 

Az MSZP közös köztársasági elnököt is szeretett volna jelölni más ellenzéki pártokkal, a DK és a Momentum azonban ebben nem kívánt részt venni. Ezt követően már nem lehet mit tenni, az MSZP hosszú időn keresztül küzdött az ellenzéki koalícióért, ezt azonban nem fogadta meg a többi párt. Kunhalmi Ágnes szerint az MSZP felelősségteljes pártként mindent megtett az együttműködésért, a választóknak pedig fel kell ismerni, ez a párt volt az egyetlen, aki valóban a választókért és a társadalomért akart koalíciót, egy működőképes alternatívát létrehozni. A szavazóknak el kell engedni azokat a pártokat, akik most sem képesek koalícióra, hiszen ezek ’26-ban sem lesznek képesek közös munkára.

Kapcsolódó párttagok