mszp.hu | Belföld | banki költségek
2014. október 31. 13:47

Az MSZP Fogyasztóvédelmi Tagozatának közleménye

Továbbra is aggodalommal szemléli a banki költségek magyarországi növekedését az MSZP Fogyasztóvédelmi Tagozata.

Míg a Kormány óriásplakátokon hirdeti, hogy elszámoltatja a bankokat, addig a valós helyzet az, hogy a magyar állam által felvásárolt MKB Bank egyes számlacsomagoknál például az ötszörösére emelte az átutalások díját a tranzakciós illetékre hivatkozva. Ezen az a tény sem változtat, hogy a döntést még a bank korábbi tulajdonosa hozta, hiszen a júliusi „államosítást” követően október 1-jétől már az új tulajdonos van döntési helyzetben.
 
Németh Szilárd szerint a kormánynak sikerült megakadályoznia, hogy a bankok extra terheket hárítsanak át ügyfeleikre. Úgy tűnik, hogy ez az állítás jóindulattal is csak nettó tévedésnek tekinthető, de rosszabb a helyzet, ha puszta hazugság a kormánybiztos részéről.
 
Vajon hogy kívánja elszámoltatni a bankokat az a kormány, amely a magyar állam által tulajdonolt banknál sem tudja elérni, hogy a számlatulajdonosokra terhelt költségek szintje a korábbi értékekre kerüljön visszaállításra? Ezek után hogyan fogja az Orbán-kormány elérni, hogy ha a bankok valóban „tisztességtelenül vesznek el” forrást a számlatulajdonosoktól, akkor abban ne egy állami tulajdonú bank legyen a zászlóvivő?
 
A kormány feladata a fogyasztók védelme és nem a saját, be nem teljesült állításaihoz való görcsös ragaszkodás. Ámítások országa helyett végre valós fogyasztóvédelmi intézkedésekre van szükség!
 
Gúr Roland,
az MSZP Fogyasztóvédelmi Tagozatának elnöke