mszp.hu | Belföld
2023. július 12. 13:39

Az MSZP garanciákat akar a magyar dolgozóknak

Az MSZP garanciákat akar a magyar dolgozóknak
„Nem az íróasztal mögül kell dönteni, hanem a terepre ki kell menni és beszélgetni kell az emberekkel, a gyári munkásokkal, a pedagógusokkal – mindenkivel is, így kell kialakítania egy politikai pártnak, egy politikusnak az álláspontját. Az MSZP ezt csinálja évek óta” – mondta Komjáthi Imre országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke az ATV Start című műsorában szerdán.
Az MSZP társelnöke elmondta, hogy elindult egy folyamat, amelyben egyes politikai szereplők igyekszenek kihasználni a gyárellenes, iparellenes hangulatot. Magyarországon igenis van szükség olyan gyárakra, ahol magyarok dolgoznak, jó fizetésért, biztonságos körülmények között, a tulajdonosoknak pedig érdemi részt kell vállalnia a közterhek megfizetéséből. 
 
Szükség volna arra, hogy a munkavállalók jogait garantálják és tartsák be a munkavédelmi szabályokat, hiszen sokszor olyan alapvető jogokat kifogásolnak egy-egy ellenőrzés során, hogy a gyárnak „biztosítania kellene a friss és tiszta levegőt” és olyan is előfordult, hogy a munkáltató nem tájékoztatta a saját dolgozóját arról, hogy rákkeltő anyagokkal dolgozik. 

 
„Ez a kormány felelőssége, hiszen leépítette a munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzések rendszerét” – érvelt az MSZP társelnöke. 
 
Komjáthi Imre emlékeztetett, hogy egy minisztériumi levélben azt a választ kapta a felvetett kérdéseire, hogy amíg 2010 előtt ezer fő fölött volt az ellenőrök száma, most már csupán háromszázan vannak, pedig a munkajogi és munkavédelmi szabályok szigorúbb betartatására volna szükség. 
 
Az MSZP-nek nagyon határozott és szakmailag megalapozott álláspontja van az akkumulátorgyárakkal kapcsolatosan. A 25-öt meghaladó aranykorona értékű mezőgazdasági termőföldre ne lehessen akkumulátorgyárakat építeni, lakott terület 12 kilométeres körzetén belül legyen szükséges népszavazás kiírása, hogy a lakosok eldönthessék, szeretnének-e gyárat a településük mellett, továbbá szükséges volna, hogy a kormány stratégiai megállapodást kössön a szakszervezetekkel, hiszen ők garantálhatnák azt, hogy a harmadik országból érkező munkavállalók miatt nem fogják letörni a béreket és nem „butítják le” a munkavédelmi szabályokat. 
 
Jelen pillanatban látható, hogy 242 ezer munkanélküli van, ebből 83 ezer fő tartós munkanélküli. Egyik napról a másikra nem lehet őket munkába állítani, ez is az Orbán-kormány bűne, hogy itt tartunk. A munkaáltatónak pedig sajnos érdeke, hogy külföldi munkaerőt alkalmazzon. 
 

Kapcsolódó párttagok