2012. március 12. 15:03

Az MSZP gratulál a Most-HÍD eredményéhez a szlovákiai választásokon

A Most-HÍD szombati szlovákiai parlamenti választásokon elért eredménye bizonyítja, hogy választók a magyar-szlovák párbeszéd folytatására szavaztak. A Magyar Szocialista Párt gratulál a párt választási eredményéhez és sok sikert kíván a további munkához. Ugyanakkor rendkívül sajnálatosnak tartja, hogy a Magyar Koalíció Pártja ezúttal sem tudta átlépni a parlamenti bejutáshoz szükséges küszöböt. Bár a párt vezetői mindent megtettek a parlamenti bejutásért, a Fidesznek a határon túl élő közösségek életébe történő sajnálatos és durva beavatkozása ezúttal is visszaütött, és ezzel megint kárt okozott a magyar közösségnek.

Az első Orbán-kormány határon túli politikájának folytatásaként a jelenlegi kabinet is folyamatosan beavatkozik a határon túli magyar szervezetek életébe, egyoldalú politikai és pénzügyi támogatást biztosítva a Fidesz számára elfogadható szervezeteknek és személyeknek.  Ugyanakkor semmibe veszi és ezáltal nehéz helyzetbe hozza a szomszédos országokban a választásokon legitimitást nyert szervezeteket.
 
A közelgő szerbiai és romániai választásokra is tekintettel az MSZP felszólítja a kormányt, hogy tartózkodjon a határon túli szervezetek életébe való beavatkozástól.

A támogatáspolitikában pedig az eddigi fideszes elv -, amely aszerint válogat a szervezetek között, hogy melyek mennyire fogadja el a Fidesz pártérdekeit - érvényesítése helyett, vegye figyelembe a szervezetek választásokon bizonyított támogatottságát, legitimitását és az ott élő magyar közösség érdekét.


Mesterházy Attila,
elnök-frakcióvezető