MTI/mszp.hu
2011. február 20. 14:19

Az MSZP "Hallasd a hangod" petíciója az igazságtalan adórendszer ellen is tiltakozik

A Magyar Szocialista Párt "Hallasd a hangod" címmel indított petíciója egyebek közt az igazságtalan adórendszert kifogásolja - közölte Kormos Kata, a párt szóvivője vasárnap, telefonos sajtótájékoztatón az MTI-vel.

A január 1-jén életbe lépett egykulcsos adórendszer következményeként, a szakszervezetek információira támaszkodva kijelenthető, hogy az emberek több mint 50 százaléka keres kevesebbet - mondta a szóvivő. Hozzátette: Orbán Viktor igazságos adórendszerről beszélt, azt ígérte, hogy senki nem fog rosszabbul járni. Ezzel szemben az, akinek nincsen legalább 290 ezer forintos jövedelme, több ezer forinttal kap kevesebbet az idén. A hasonló igazságtalanságok ellen szólhat mindenki, ha aláírja a petíciót, illetve csatlakozik a kezdeményezés internetes felületéhez. Az MSZP aktivistáival a fővárosban és országosan több helyszínen találkozhatnak az emberek, és lehetőségük van a petíciót aláírni, illetve csatlakozni a kampányhoz a www.hallasdahangod.info címen - fejtette ki a szóvivő.
Kormos Kata felidézte, hogy a miniszterelnök június elején ismertette 29 pontos akciótervében az egykulcsos adórendszer bevezetését. Kérdésként merül fel, hogy a bejelentés óta mit tettek a Fidesz gazdasági szakértői. Miért most kell kapkodni és akciócsoportokat felállítani, hogy a 16 százalékos adórendszer kárvallottjainak problémáját orvosolják. Miért nem dolgozták ki eddig azt a struktúrát, hogy valóban senki ne járjon rosszabbul. A szóvivő emlékeztetett arra is, hogy az MSZP február 14-én benyújtott törvénymódosító javaslata 5 millió forint jövedelemhatárig 16 százalékos személyi jövedelem adót, az 5 millió forintot meghaladó rész után pedig 32 százalékos adókulcsot határozna meg.