mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Foglalkoztatás
2021. október 14. 14:37

Az MSZP határozati javaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy ne lehessen kizsákmányolni a dolgozókat a munkaidőkeret elszámolásakor

Egyes nagyvállalatok úgy gondolják, hogy a dolgozók tartoznak nekik, mert nem tudták maximálisan kihasználni a rabszolgatörvény adta túlzott munkaidőkeretet. Emiatt pedig 10 ezer munkavállalótól 80 és 800 ezer forint közötti összeget követelnek vissza.

Az MSZP szerint ez elfogadhatatlan, ezért határozati javaslatot nyújtott be a munkavállalók szociális biztonsága és a munkabérek védelme érdekében. A munkaidőkeret végén el kell számolni, a többletórákat ki kell fizetni, a mínusz órákat pedig a cégnek le kell nulláznia! Ha nem tudja ezeket ledolgoztatni, el kell könyvelnie saját veszteségeként. Nem a dolgozó hibás azért, mert nem tudtak neki munkát adni! Amiatt nem lehet senkit sem adósságba verni, ha betartotta a munkaszerződését, és azt tette, amit a cég vezetése mondott neki.

Az Országgyűlésnek ki kell állni a dolgozók mellett, azonban ismerjük a Fideszt ezért a munkavállalók számára ebben az ügyben is a kormányváltás jelenti a garanciát. Az MSZP 2022 után megszünteti a jogfosztást, eltörli a magyar dolgozókat jobbágysorba taszító rabszolgatörvényt. Továbbá megerősítjük a szakszervezeteket, a munkáltatókkal és az érdekvédőkkel együtt pedig kidolgozzuk a Munka Törvénykönyvének a munkavállalói jogokat jobban biztosító módosítását.

A határozati javaslat az alábbi linken keresztül érhető el:

MSZP

Bővebb információ: Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese