2011. április 30. 14:50

Az MSZP ifjúságpolitikai követelései

A Fidesz által megalkotott és elfogadott pártalkotmány megszünteti az ifjúsági érdekvédelem alkotmányos jogát Magyarországon.  Hazánk alaptörvénye jövő januártól nem garantálja az ifjúság létbiztonságát, valamint kiemelten az oktatáshoz és neveléshez való jogot.  2011. január elseje után már csupán ”bízhatunk” és ”hihetünk” benne, hogy ezen elidegeníthetetlen alapjogok nem sérülnek Magyarországon.

A gyermekek és a fiatalok jövőjének érdekében a Magyar Szocialista Párt Elnöksége és Választmánya elvárja és követeli a kormánytól:

 1. Ne csak bízzon a kormány és a kormánypárt az ifjúságban, hanem támogassa is a fiatalokat!
 2. Akadályozza meg a mai magyar fiatalság kettészakadását, az érvényesülni képesek és a lemaradók közötti olló egyre tágabbra nyílását!
 3. Folytassa a Bajnai-kormány által elkezdett bölcsőde és óvoda fejlesztési programot, biztosítson férőhelyet minden gyermeknek!
 4. Vezessen be a bölcsődei és az óvodai nevelésbe környezettudatosságra és egészségtudatosságra nevelő programot! Végezzen a 16 éveseknél átfogó egészségügyi szűrést és indítson a korosztályban egészségmegőrző programot!
 5. A büntethetőség korhatárát és az iskolaköteles korhatárt hagyja érintetlenül!
 6. A közoktatási programtervezet ne néhány ember agyszüleménye, hanem a szülőkkel, diákokkal és a pedagógusok képviselőivel közösen létrehozott koncepció legyen!
 7. Biztosítson a pedagógusoknak világos pályaképet, valamint felelősségükhöz mérhető bérezést!
 8. A felsőoktatástól elvont finanszírozást haladéktalanul adja vissza!
 9. Biztosítsa a diákoknak a valódi érdekképviselet lehetőségét, mind középiskolai mind felsőoktatási szinten!
 10. Haladéktalanul tegyen a pályakezdő munkanélküliség növekedése ellen!
 11. Adjon a szakmunkás tanulóknak a minimálbérrel egyenlő mértékű ösztöndíjat, a piac számára fontos hiányszakmákban koordinálja a képzést!
 12. Növelje a pályakezdő fiatal vállalkozók támogatását!
 13. Növelje a tömegsportra szánt támogatást a kevesek által űzött élsport mellett!
 14. Ne csorbítsa a fiatalok művelődési és szórakozási lehetőségeit! A színházak, artmozik, szórakozóhelyek bezárása nem megoldás!
 15. Minél előbb tegye elérhetővé az Európai Unió ”Mozgásban az ifjúság” programja által nyújtott kedvezményeket a magyar fiatalok számára!