mszp.hu | Belföld
2020. február 26. 03:29

Az MSZP indítványozza, hogy a károkozó Fidesz-KDNP fizesse a börtönkörülmények miatt megítélt kártérítéseket

Az MSZP indítványozza, hogy a károkozó Fidesz-KDNP fizesse a börtönkörülmények miatt megítélt kártérítéseket
A börtönviszonyok miatti kártérítések felfüggesztéséről szavaznak ma a Parlamentben: az MSZP nem fogja támogatni az előterjesztést.
A Fidesz által „börtönbiznisznek” titulált ügy kapcsán Varga László, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője megállapította, a fideszes képviselők okozták és tartják fenn azokat a törvénysértéseket, amik után jóvátételt kell fizetni. A közpénz herdálása helyett fizessék ezeket a károkozók, vagyis a Fidesz és a KDNP – javasolta Varga László kedd reggel az ATV Start c. műsorában.
 
„A helyzet valóban irritáló, a magyar társadalom joggal van azon felháborodva, hogy elítélt bűnözőknek az adóforintjaikból kártérítéseket kell fizetni. A Fidesz még az elmúlt tíz év kormányzása elején ígért egy átfogó börtönfejlesztési programot, rengeteg helyszínnel, amit lefújtak. Ezért ma Magyarországon a börtönök rendkívül túlzsúfoltak: Európa-csúcs a 124%-unk” – hívta fel a figyelmet Varga László.
 
Elmondta, a szóban forgó, közfelháborodást okozó 8,5 milliárd forint, amit eddig kifizettek kártérítésre, legalább két börtön felépítésére lehetőséget adott volna, 1000-1500 férőhellyel.
 
„Elképesztő, amit a büntetés-végrehajtásban tesz a kormány. Hihetetlen körülmények között kell itt dolgozniuk a kollégáknak, nagyon alacsony bérért, sokszor egy egész szintet egyedül felügyelve, ami sok szempontból egy időzített bomba!” – hangsúlyozta a szocialista politikus.
 
„A megítélt kárterítések közel 90%-a túlzsúfoltság, a szűkös férőhely miatt jár” – emlékeztetett, és hozzátette, ez a tény szembemegy a kormány narratívájával, amely szerint arról van szó, hogy „nem süt be kellően a nap”. 
 
Varga szerint a börtön-kérdés egy világos, objektív paraméterek mentén megoldható probléma: az MSZP-nek hosszabb távú, konkrét, működőképes megoldási javaslatai vannak, de hiába. „A kormány akkor tartaná be a törvényeket, hogy ha 100% alá csökkenne a börtönépületek kihasználtsági mutatója.
 
E helyett mit akarnak? Törvényileg még csökkentenék az előírt négyzetméterszámot? Ez egyértelműen elfogathatatlan lenne. Részleges amnesztiát szeretnének? Ez szintén elfogadhatatlan. Megépítik fél év alatt a börtönöket? Erre nem látunk lehetőséget. Az a műfaj, amit a kormány folytat: médiapolitizálás. A jogerős bírósági ítéleteket végre kell hajtani, e helyett valós társadalmi problémákat eszkalálnak, és egyáltalán nem a megoldás irányába mennek” – mondta.
 
Az MSZP-s képviselő kiemelte, pártja MSZP elvei alapján a bírósági ítéleteket egy jogállamban a kormánynak haladéktalanul végre kell hajtania. Kérdésre válaszolva elmondta, ez vonatkozik nagyon erősen a gyöngyöspatai roma gyerekek kártérítésére is. 
 
„A gyöngyöspatai ügyben egy olyan perről van szó, a szegregáció kapcsán, ami már egy jogerős döntés: ezt végre kell hajtani, és ide kapcsolódik nagyon erősen a KDNP-s Vejkey Imre-féle felszólalás is, hogy esetleg fel kellene mondani az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Ez egy szörnyű dolog lenne, amit senki nem akarhat ma Magyarországon!” – emelte ki Varga László.

Kapcsolódó párttagok