Külföld | önvédelem joga Gáza biztonság béke
2012. november 20. 16:10

Az MSZP Izrael és Gáza konfliktusáról

Mély aggodalommal követi a Magyar Szocialista Párt a Gázában és Dél-Izraelben történteket, ahol ártatlanok életét követeli a fegyveres konfliktus.

Az MSZP csatlakozik az Európai Szocialista Párt (PES) és a Szocialista Internacionálé által is megfogalmazott állásponthoz, amely a viszály azonnali befejezésére szólítja fel az ellenfeleket.

A magyar szocialisták szerint mindent el kell követni a biztonság helyreállítása érdekében, hogy ennek a konfliktusnak ne legyen több áldozata, hogy békében és félelem nélkül élhessenek az emberek. A biztonság helyreállításához és a megbékéléshez olyan hosszan tartó megoldásra van szükség, amelyben a párbeszéd – és nem a konfrontáció – érvényesül a fenyegetések és a gyűlölet nyelve helyett.

Teljesen egyetértünk a PES elnökével, Szergej Stanishevvel abban, hogy a régiónak a legnagyobb esélye a béke elérésére a tárgyalóasztalnál van. Az MSZP elismeri Izrael jogát, hogy megvédje állampolgárait a rakétatámadásoktól, és bízik abban, hogy nem eszkalálódik tovább a konfliktus egyik fél részéről sem.

Bízik abban, hogy az EU közbenjárására a felek mielőbb véget vetnek az erőszaknak, és közelebb kerülnek egymáshoz a két állam létrejöttét támogató álláspontok, mert csakis ez lehet a béke és a biztonság garanciája.

Mesterházy Attila,
pártelnök-frakcióvezető