Belföld, Gazdaság | pótjegy vasút áremelés
2013. május 09. 14:02

Az MSZP javaslata az utazási kedvezmények megtartása érdekében

A Fidesz, amikor csak teheti, ráront a nyugdíjasokra.

Ezt az elmúlt hetekben is bizonyította a Fidesz, amely a gyorsvonati felár egységes bevezetésével gyakorlatilag megszűntette volna a nyugdíjasok ingyenes utazási kedvezményét.

A 65 év fölötti, úgynevezett Gyula-bérletesek az elmúlt három évben már eddig is az egyik első számú elszenvedői voltak a kétharmados Orbán-kormány igazságtalan politikájának. Egy átlagos család évente 100 ezer forinttal több terhet visel az áthárított extraadók és adóemelések miatt. Miközben a reáljövedelmek csökkentek, az adóterhek magasabbak, mint a 2010-es kormányváltáskor voltak.

Az újabb értelmetlen megszorítás ezért elfogadhatatlan, ezt Mesterházy Attila már a hét végén világossá tette. Így az MSZP ma az utazási költségek indokolatlan emelésének megakadályozása érdekében országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a Parlamentnek. Az MSZP nem csak beszél, tesz is azért, hogy a nyugdíjasoknak és a diákoknak a jövőben se kelljen többet fizetniük az utazásért.

A javaslat ugyanakkor arra is felszólítja a kormányt, hogy vizsgálja felül a 2010 óta a közösségi közlekedésben bevezetett kiegészítő jegyek és pótjegyek alkalmazásának szükségességét, valamint arra, hogy alakítson ki egy igazságosabb, átláthatóbb és kiszámíthatóbb tarifarendszert!
 
Józsa István,
frakcióvezető-helyettes

A határozati javaslat az alábbi linkre kattintva elérhető:
http://mszp.hu/sites/default/files/hatjav_nyugdijas_potjegy_13.05.08_0.pdf